20:01 / E Premte, 13 Prill 2018

Sonte natA� e madhe, por a e dini rA�ndA�sinA� e saj!

PA�r tA� gjithA� besimtarA�t myslimanA� kudo nA� botA� qA� janA�A� pas njA� muaji do tA� hynA� nA� muajin e shenjA� tA� Ramazanit, muaj ky pA�r tA� cilin e kanA� obligim (farz) tA� njA�jtit qA� tA� agjA�rojnA� pA�r 30 ditA�.

Deri nA� kA�tA� muaj, janA� disa ditA� qA� karakterizohen si netA� tA� mA�dha pA�r besimtarA�t myslimanA�.

Sonte ( e premte) 13 prill A�shtA� NatA� e Madhe qA� njihet si e Miraxhit, transmeton Indeksonline.

RA�ndA�sia e kA�saj nate qA�ndron se A�shtA� dA�shmi se Pejgamberi a.s kur u ngjit nA� lartA�si, pasoi mA� tutje pastrimi i shpirtit dhe i zemrA�s, nA� mA�nyrA� qA� tA� pA�rballonte takimin direkt me Allahun.

Ai qA� i mundA�soi tA� jetA� nA� shkallA�n mA� tA� lartA� tA� moralit dhe tA� takohet nA� formA�n mA� tA� pA�rkryer.

Pra, Miraxhi i Pejgamberit a.s A�shtA� njA�kohA�sisht pastrim dhe ngritje edhe pA�r popullin e tij, pra pA�r Ymetin, Miraxhi nA�nkupton edhe namazin, pra afrimin tonA� tek Allahu FuqiplotA�, dhunti e cila u urdhA�rua pikA�risht nA� kA�tA� natA�.

NA� gjuhA�n arabe fjala a�?Miraxha�? nA�nkupton shkallA�, ose tA� ngjitesh lartA�,A� tA� lartA�sohesh, tA� hipA�sh nA� lartA�si, ndA�rsa nA� Islam kjo fjalA� pA�rfshin ngritjen e Pejgamberit a.s nA� lartA�si tA� qiejve dhe pritjen e tij tek MadhA�ria e Allahut Xh.sh.

Nata e Miraxhit, sipas shumicA�s sA� dijetarA�ve ka ndodhur mA� 26 tA� muajit Rexheb, kur Pejgamberi a.s., me ftesA�n e Allahut tA� MadhA�ruar dhe nA� shoqA�rim tA� Xhebrailit a.s., u ngrit nga Mesxhidi Harami (Qabeja) deri nA� Mesxhidi Aksa (Kuds a�� Jerusalem), dhe prej aty u ngrit nA� qiell, nA� lartA�sitA� e mA�dha qiellore, u ngrit deri tek MadhA�ria e Allahut xh.sh.

Miraxhi A�shtA� njA� ngritje, njA� spastrim i qartA� i robit nga tA� gjitha ndjenjat e ulA�ta, nga ndjenjat dhe emocionet njerA�zore duke arritur nA� shkallA�n mA� tA� lartA� tA� devotshmA�risA�.

Ndryshe, kujtojmA� se muaji i shenjA� i Ramazanit do tA� fillojA� me 16 maj (e mA�rkurA�) ndA�rsa nisja e faljes sA� namazit tA� taravive bA�het njA� ditA� mA� herA�t me 15 maj (e martA�)./Indeksonline/