19:23 / E Enjte, 07 Qershor 2018

Stresi dëmton spermën

Nëse kalojnë dy muaj në stres të plotë meshkujt kanë gjasa për 47 për qind të prodhojnë spermë të dobët, duke shtuar rrezikun për të pasur fëmijë.

Një studim i ri izraelit tregon se meshkujt nën presion e bën më të vështirë që sperma e tyre të fertilizojë me sukses vezën.

Gjetjet derivojnë nga 11.000 mostra të spermës, përfshirë edhe të të rriturve që janë “të ekspozuar ndaj sirenave të rregullta për raketa” në Rripin e Gazës.

Studiuesit në Universitetin Ben-Gurion Negev dhe Qendrën Mjekësore të Universitetit Soroka në Beer-Sheva udhëhoqën studimin. Ata analizuan 10.535 mostrat e spermës të dhuruara nga meshkujt gjatë periudhave në Izrael që konsideroheshin ‘të padurueshme’ midis viteve 2009 dhe 2017.

Ato u krahasuan me 659 mostra nga burrat deri në dy muaj pas betejave të ashpra ushtarake midis Izraelit dhe Gazës. Burrat kishin një moshë mesatare prej 32-vjeç, e cila, sipas shifrave, është mosha mesatare për etërit e parë në Britani të Madhe.

Megjithëse gjetjet kanë të bëjnë vetëm me ata që jetojnë në zonat e konfliktit, studiuesit argumentuan se ata mund të aplikonin për ndonjë stres mendor. Eliahu Levitas, autor i studimit, tha se studimi tregon se stresi i zgjatur mund të ketë një efekt në cilësinë e spermës.

“Stresi mendor dihet se ka një efekt të kundërt në fertilitetin, por ka pak kërkime mbi ndikimin e stresit në cilësinë e spermës”, tha ai.

Gjetjet u prezantuan në Samitin Ndërkombëtar mbi Riprodhimin dhe Gjenetikën e Ndihmuar në Tel Aviv. Rezultatet pasojnë një studim historik korrikun e kaluar që paralajmëroi se njerëzit mund të përballen me zhdukjen nëse niveli i spermës vazhdon të bie.

Studiuesit në Universitetin Hebraik të Jerusalemit dhe Shkolla Mjekësore Icahn në Malin Sinai pohuan se ishte një “thirrje urgjente zgjimi” për të hetuar faktorët e jetesës.

Një grup provash të mëparshme ka zbuluar gjithashtu se cilësia e spermës mund të ndikohet nga kimikatet që gjenden në sapun dhe plastikë. Hana Visnova, drejtoreshë mjekësore në klinikën evropiane të fertilitetit IVF Cube në Pragë, tha se hulumtimi lë të kuptohet në një ‘rreth vicioz’ kur është fjala për stresin dhe shterpësinë.