12:13 / E Enjte, 11 Janar 2018

Studim: Fshataret e provojnë seksin më herët se qytetaret

Nëse prindërit tuaj do të zhvendoseshin nga qyteti i madh në një fshat të vogël për t’ju dhënë një fëmijëri më të pafajshme, ata do të mund të mbanin pemën e gabuar.

Hulumtimet e reja nga Qendra për Kontrollin dhe Mbrojtjen e Sëmundjeve kanë zbuluar se gratë që jetojnë në zonat rurale kanë më shumë gjasa të bëhen seksualisht më parë në krahasim me gratë që jetojnë në qytete, shkruan metro, transmeton Indeksonline.

Gratë që jetojnë në zonat rurale u bënë seksualisht aktive në mesatare të moshave 16,6 vjeç, ndërsa gratë që banonin në qytet u bënë seksualisht aktive pothuajse një vit më vonë, mesatarisht për herë të parë në moshën 17,4 vjeçare. Hulumtimi, i cili u krye nga Studimi Kombëtar i Rritjes Familjare, intervistoi 10,000 gra amerikane.

Studimi gjithashtu hulumtoi qëndrimet e ndryshme lidhur me kontrollin e lindjeve të demonstruara nga gratë që jetonin në situata të ndryshme. Gratë që jetojnë në fshat kanë tendencë që të kenë më shumë fëmijë (gjë që ka kuptim – më shumë hapësirë, përgjithësisht çmime më të ulëta të pronës), por anasjelltas ato gjithashtu përdorin forma më të fuqishme të kontrollit të lindjes, si sterilizimi ose spiralja e bakrit. Gratë që jetonin në qytete kishin prirje të kishin më pak fëmijë (sa fëmijë mund të futesh në një banesë me një banesë), por të mbështetesh në kontracepsionin më të ulët si pilula apo metodën e tërheqjes (jo shumë të besueshme).

Sondazhi nuk adreson drejtpërsëdrejti arsyet që gratë që jetojnë në zonat rurale fillojnë të bëjnë marrëdhënie seksuale më herët, por si dikush që u rrit në mes të “askund”, unë personalisht mund ta dëshmoj se kur je një adoleshent që nuk mund të përzënë, me të vërtetë nuk është shumë tjetër për të bërë./Indeksonline/