22:20 / E Martë, 25 Korrik 2023 / shkelqim osmanaj

Studimi i Oksfordit: Vapa, përgjegjëse për numrin më të madh të marrëdhënieve seksuale

Vapa është përgjegjëse për numrin më të madh të marrëdhënieve seksuale.

Këtë e konstaton studimi Sezonaliteti në riprodhimin e njeriut, publikuar nga Universiteti i Oksfordit.

Në të thuhet se në vendet me temperatura të larta – jo shumë të nxehta – lindjet rriten dhjetë muaj pas verës.

Studimi thekson mes tjerash se zgjimi ndodh në temperatura të ngrohta dhe jo ekstreme.

”Nxehtësia ekstreme mund të shkaktojë djersitje të shtuar dhe humbje të lëngjeve, të cilat mund të çojnë në dehidrim, gjë që mund të ndikojë në ekuilibrin hormonal të trupit dhe të ketë një ndikim negativ në epsh. Përveç kësaj, temperaturat e larta mund të rrisin nivelet e stresit dhe të shkaktojnë një prodhim më të lartë të kortizolit, një hormon që mund të ndërhyjë në përgjigjen seksuale”, shpjegon seksologu Andrés Suro nga kompania MYHIXEL e shëndetit seksual për meshkuj.

Përkundër faktit se zgjimi seksual është një fenomen kompleks që mund të ndikohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë preferencat dhe përvojat individuale, ekspertët e konsultuar nga EL PAÍS bien dakord se nxehtësia mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në zgjimin seksual – me disa nuanca, sigurisht.

Ana Lombardía, seksologe dhe terapiste seksuale për markat Lovehoney Group, fillon duke vënë në dukje rolin e hormoneve.

”Nxehtësia dhe drita stimulojnë natyrshëm gjëndrat që sekretojnë serotoninën dhe hormonet e tjera të kënaqësisë që kontribuojnë në mirëqenien tonë. Kështu, shqisat tona janë tashmë më vigjilente. Nëse kësaj i shtojmë kontekstin e verës, kur veshim më pak rroba, duhet të kemi parasysh se fakti i thjeshtë i shfaqjes së më shumë lëkurës e drejton trurin drejt një eksitimi më të madh, duke erotizuar më shumë trupat. Në fakt, vetëm ndjesia e erës direkt në lëkurë, ecja zbathur në rërë ose në bar, krijon stimuj shtesë, ndjesi që ndihmojnë të zgjojnë dhe eksitojnë pak më shumë sistemin tonë nervor dhe impulset tona”, shpjegon ajo.

”Kur është shumë nxehtë, trupi ynë është i lagësht, djersitet. Për disa, djersa përfaqëson diçka shumë sensuale, sepse është në djersë ku përqendrohen feromonet; grimca të paqëndrueshme që janë të padukshme për shqisën e vetëdijshme të nuhatjes, por që gudulisin receptorët e sistemit të nuhatjes dhe shkaktojnë tërheqje seksuale. Megjithatë, për të tjerët jo vetëm që është mjaft e neveritshme, por madje mund të bllokojë dëshirën e tyre për të bërë seks”, paralajmëron ajo.

Andrés Suro thekson se nxehtësia, kur nuk është e tepruar, mund të ndikojë pozitivisht në disponimin dhe mirëqenien e përgjithshme, pasi si rrezet e diellit ashtu edhe rritja e vitaminës D mund të përmirësojnë disponimin dhe të rrisin energjinë, e cila nga ana tjetër mund të ndikojë në zgjimin dhe gatishmërinë për të kryer marrëdhënie seksuale.