19:22 / E Enjte, 19 Nëntor 2020

Studimi nga Danimarka thotë se maskat nuk kanë efektivitet në parandalimin e Covid-19

Një studim i ri ka treguar se maska nuk është një mënyrë efektive për t’u mbrojtur nga Covid-19. Sipas DailyMail, një studim i botuar nga shkencëtarët në Universitetin e Kopenhagës, që mendohet të jetë më i miri në llojin e tij deri më tani, nuk ka gjetur prova statisikore që maska mbron nga Covid-19.

‘Tani kemi një kërkim shkencor siç duhet rigoroz, në të cilin mund të mbështetemi, provat tregojnë se mbajtja e maskave në komunitet nuk ul ndjeshëm shkallët e infeksionit,”-kanë thënë ekspertët.

Studimi është mbështetur në një grup prej 6,000 vullnetarë, të ndarë në dy minigrupe, në një ku bënin pjesë personat që mbanin maskën dhe pjesa tjetër që nuk e vendoste. Pas një muaji, vullnetarët që mbanin maska ​​u testuan dhe dhe u krahasuan me grupin e kontrollit që nuk i vendoste. Rezultatet treguan se, pas një muaji, 1.8 përqind e njerëzve që nuk mbanin maska ​​ishin infektuar me virusin. Ndërkohë që 2.1 përqind e personave që mbanin ishin infektuar.

Ka pasur vetëm tre studime që kanë krahasur efektivitetin e mbajtjes ose jo të maskës, një në Guinea-Bissau, një në Indi dhe studimin e ri të Danimarkës. Të gjithë kanë treguar se maska nuk është efektive në parandalimin e Covid-19.