23:15 / E Premte, 10 Maj 2024 / FR

Studiuesit krijojnë rindërtimin më të madh 3D të një pjese të trurit

Rindërtimi më i madh 3D i një pjese të trurit të njeriut deri më sot, duke treguar me shumë detaje çdo qelizë dhe rrjet të lidhjeve nervore, është krijuar nga studiues në Universitetin e Harvardit dhe Google Research. Arritja e tyre përshkruhet në një botim në revistën “Science“.

Rindërtimi përfshin një milimetër kub ind truri nga korteksi i përkohshëm, i cili megjithatë përmban afërsisht 57,000 qeliza, 230 milimetra enë gjaku dhe afro 150 milionë sinapse. Mostra është marrë nga një pacient me epilepsi i cili iu nënshtrua operacionit.

Duke përdorur të dhënat, autorët zbuluan aspekte të nënvlerësuara më parë të korteksit të përkohshëm, duke përfshirë një numër të madh qelizash gliale mbi neurone, por gjithashtu një grup të rrallë por të fuqishëm aksonësh të lidhur nga deri në 50 sinapse. Harta do të hapë rrugën për njohuri të reja mbi funksionin e trurit dhe sëmundjet për të cilat shkencëtarët dinë ende shumë pak.

Rindërtimi rezultoi nga një bashkëpunim gati dhjetëvjeçar në Universitetin e Harvardit, i udhëhequr nga Jeff Lichtman, profesor i biologjisë molekulare dhe qelizore dhe dekan i sapoemëruar i shkencës, me shkencëtarët e Google Research. Qëllimi përfundimtar i bashkëpunimit, i mbështetur nga Iniciativa BRAIN e Institutit Kombëtar të Shëndetit të SHBA-së, është të krijojë një hartë me rezolucion të lartë të neuroneve në trurin e një miu, e cila do të kërkonte rreth 1000 herë më shumë sasinë e të dhënave nga ajo që sapo nxorrën. nga seksioni i korteksit të njeriut./abcnews.al