22:29 / E Mërkurë, 17 Prill 2024 / S Z

Suedia miraton ligjin – Ndryshimi i gjinisë do të jetë i mundur në moshën 16-vjeçare

Parlamenti suedez miratoi një ligj që ulë moshën e nevojshme për njerëzit që duan të ndryshojnë ligjërisht gjininë – nga 18 në 16 vjeç, raporton AP.

Ata nën 18 vjeç kanë ende nevojë për miratim nga një kujdestar, mjek dhe Bordi Kombëtar i Shëndetit dhe Mirëqenies.

Nuk kërkohet më një diagnozë e disforisë gjinore, e përcaktuar nga profesionistët mjekësorë si shqetësim psikologjik i përjetuar nga ata, shprehja gjinore e të cilëve nuk përputhet me identitetin e tyre gjinor.

Suedia i bashkohet një numri vendesh me ligje të ngjashme, duke përfshirë Danimarkën, Norvegjinë, Finlandën dhe Spanjën.

Votimi në Suedi kaloi 234-94 me 21 ligjvënës të munguar, pas një debati që zgjati për gati gjashtë orë.