16:25 / E Mërkurë, 13 Qershor 2018

Superkompjuteri më i shpejtë i takon përsëri SHBA-ve

Shtetet e Bashkuara vetëm rikrijuan të drejtat e ‘braggimit’ për superkompjuterin më të shpejtë pasi u rrëmbyen për tetë vjet.

Kina u bë shtëpia e supërkompjuterit më të shpejtë në botë në vitin 2010 me Tianhe-1A dhe u bë vetë pesë vjet më parë në Sunëay TaihuLight. Por të premten, Departamenti amerikan i Energjisë zbuloi një superkompjuter të ri të quajtur Summit, që është më shumë se dy herë i fuqishëm se sa më i shpejti i Kinës.

“Ne e dimë se jemi në një konkurs dhe e dimë se ky konkurs është real-ka rëndësi që të shkojë atje së pari”, ka thënë sekretari amerikan i energjisë Rick Perry gjatë zbulimit të superkompjuterit.

“Dua të them, me të vërtetë ka rëndësi. Dhe sot, aftësia për të treguar pjesën tjetër të botës se Amerikës është përsëri në lojë-dhe ne jemi përsëri në lojë në një mënyrë të madhe-është me të vërtetë e rëndësishme”.

IBM filloi të zhvillojë projektin e financuar nga qeveria prej 200 milionë dollarësh në vitin 2014 për Laboratorin Kombëtar Oak Ride në Tennnessee, dhe ndërsa ishte në zhvillim, superkompjuter po krahasonte genome të ndryshme. Ajo ka më shumë se 4 mijë e 600 server kompjuteri dhe 10 petabajt memorie.

“Paramendoni duke vozitur një makinë garash, ndërsa jeni duke vënë gomat”, ka thënë drejtori, Thomas Zacharia nga Oak Ride.

Samiti, i cili është katër herë më i shpejtë se sa superkompjuteri më i shpejtë i vendit, mund të llogarisë llogariej të ndryshme për sekond 200 trilionë-një njeri që mund të llogarisë një kalkulim për sekondë do të duhej të jetonte më shumë se 6 miliardë vjet që të përputhet me atë që superkompjuteri mund të bëjë në një sekondë.

Perry e quajti zbulimin e Samitit si një majë të zhvillimeve teknologjike dhe tha se ai shpreson që superkompjuteri në fund të fundit mund të ndihmojë në gjetjen e shërimit të Alzheimerit, kancerit si dhe kushteve të tjera mjekësore.

“Samiti do të fuqizojë shkencëtarët për të trajtuar një gamë të gjerë sfidash të reja, për të përshpejtuar zbulimin, nxitur risi dhe mbi të gjitha, të përfitojnë popullin amerikan. Nëse është siguria jonë kombëtare, pavarësisht nëse është ekonomia jonë, a është zbulimi ynë shkencor, nëse është kërkimi i energjisë, kjo do të bëhet në mënyrë të fuqishme nga të gjitha këto”, ka thënë Perri./Indeksonline/