17:41 / E Martë, 25 Shtator 2018

Svilanovic: 2018-ta, vit i “përmirësimit ose përkeqësimit” së ekonomisë regjionale të Ballkanit Perëndimor

Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC) priti sot në një mëngjes pune Ministrat e Jashtëm të Ballkanit Perëndimor si dhe Johannes Hahn.

Ky tubim ishte jo formal dhe u organizua në kuadër të Sesionit të ardhshëm të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.

Takimi është një vazhdimësi i atij të mëhershëm përgjatë Samiteve të Sofjes dhe Londrës, i cilu u përqëndrua në rezultatet e zbatimit të Planit Shumëvjeçar të Veprimit (MAP) për një Zonën Ekonomike Rajonale (REA) Ballkanin Perëndimor të Gjashtë për planet dhe sfidat e ardhshme të rajonit. Në veçanti, pjesëmarrësit diskutuan mbi aktivitetet e RCC në lidhje me zbatimin e MAP ARE si dhe për veprimet e mëtejshme që duhet të ndërmerren nga ekonomitë individuale për të përshpejtuar procesin e zbatimit.

“Eshtë bërë një punë ë jashtëzakonshme në zbatimin e MAP=ARM-së, që nga miratimi i saj nga liderët e Ballkanit Perëndimor në Trieste vitin e kaluar dhe dëshiroj t’ju përgëzoj për punën dhe përpjekjet e dedikuara që kanë bërë qeveritë tuaja. Megjithatë, qelqi është vetëm gjysma e plotë dhe ende ka shumë punë para nesh “, tha Sekretari i Përgjithshëm i RCC, Goran Svilanoviç, duke mirëpritur partnerët e rajonit.

“Ky mund të jetë një vit për të ‘permiresuar ose perkeqeqesuar’ për MAP REA – suksesi mund të matet vetëm me rezultate konkrete dhe për të arriturat atë që ne duhet t’i adresojmë sfidat politike, të mobilizojmë me të vërtetë administratat dhe të përmirësojmë koordinimin e brendshëm, në mënyrë që vullneti politik i shprehur në nivelin e kryeministrave është përkthyer në veprime të shpejta. Me demonstrim të qartë të ndikimit faktik MAP ARM do të bëhet i vetë-qëndrueshëm dhe me të vërtetë në pronësi të qeverive dhe rezultatet e saj do të përfitojnë për qytetarët. Sekretariati i RCC, si gjithmonë më parë, është këtu për t’ju mbështetur gjatë gjithë rrugës. ”

Komisioneri Hahn tha se integrimi rajonal është një katalizator në secilin nga Ballkani Perëndimor në rrugën e saj të pranimit në BE dhe krijon rritje dhe vende pune për qytetarët. Ai shtoi se bashkëpunimi dhe lidhshmëria duhej të bëheshin më rrënjësore dhe më efektive, pasi integrimi në BE ka të bëjë me fokusin politik dhe shpërndarjen tek njerëzit.

Në vitin e dytë të zbatimit të MAP ARE janë arritur disa rezultate të prekshme: dinamika e ri-forcimit të tregtisë brenda-rajonale, përkatësisht protokoll shtesë mbi lehtësimin e tregtisë, është vendosur së bashku me marrëveshjen për fillimin e negociatave për përmirësimin e mekanizmit të zgjidhjes së mosmarrëveshjeve tregtare; Agjenda Rajonale për Reformën e Investimeve (RIRA) u miratua, duke përcaktuar prioritetet e përbashkëta për zhvillimin e tregjeve të kapitaleve dhe avancimet kryesore në specializimin e mençur; Axhenda dixhitale për BB u lancua dhe u zhvillua samiti i parë botëror i BB-së; rajonal për të vazhduar proceset e reduktimit të roamingut brenda BB dhe BE-BE dhe është inicuar forcimi i bashkëpunimit ndërmjet autoriteteve të sigurisë kibernetike; është arritur marrëveshja për fillimin e negociatave për Marrëveshjen e Njohjes së Ndërsjellë mbi kualifikimet profesionale dhe miratohen Parimet për njohjen e kualifikimeve akademike.

Drejtimi drejt Samitit 2019 në Poloni, zbatimi i MAP ARE duhet të rifreskohet me qëllime më specifike. Rajoni duhet: të vazhdojë drejt reduktimit të tarifave të roamingut në të gjitha ëB6 dhe marrëveshjen e re / rishikuar roaming rajonale; negociata të plota për njohjen reciproke të kualifikimeve profesionale dhe të nënshkruajë marrëveshjen për të, si dhe bien dakord mbi modelin për njohjen e kualifikimeve akademike; dhe të iniciojë zbatimin e reformave të investimeve në përputhje me RIRA, me aktivitetet e para të planifikuara të investimeve të realizuara (përfshirë turizmin).