23:38 / E Hënë, 11 Qershor 2018

Takim i ngrohtë dhe rikonfirmim i miqësisë gjermane-shqiptare (Foto)

Sekretari i Shtetit në Ministrinë e Mbrojtjes z. Thomas Silberhorn, zja. Melanie Huml, Ministre e shëndetësisë së Bavarisë, një nga Kryetarët e Bashkisë së Bambergut z. Wolfgang Metzner, e personalitete tjera të rëndësishme u pritën me këngë e valle të shoqatës “Rinia” nga Siegen.

Në pjesën më të bukur të qytetit Bamberg në Bavarinë veriore, të shtunën jehonin tingujt e muzikës shqipe. Në një nga adresat më të preferuara të këtij qyteti me shumë monumente të mbrojtura nga UNESCO, shoqata e posathemeluar kulturore gjermano-shqiptare ”Dardania”, kishte mbledhur bashkë komunitetin gjerman dhe atë shqiptar.

Ky manifestim i cili shënonte riaktivizimin e një shoqate të vjetër shqiptare, ishte më shumë se kaq. Ishte një lloj falënderimi për popullin gjerman por edhe një vërtetim për miqësinë gjermano-shqiptare në këtë qytet. Kjo mbrëmje ishte  vazhdim i dialogut të  vendasve me bashkëqytetarët e tyre shqiptarë të cilin më së miri e përshkroi një mysafir gjerman me fjalët e tij: “Në këto kohëra është me rëndësi të bisedojmë me njëri tjetrin e jo për njëri tjetrin”.

Rreth 700 shqiptarët e Bambergut qysh me dekada kanë marrë pjesë aktive në sfera të ndryshme të jetës. Më shumë si individë e pastaj të bashkuar një shoqatë kulturore e cila para shumë vitesh kishte ndërprerë aktivitetin e saj për të ringjallur atë këtë vit si shoqatë me emër të ri.

“Themelimi i shoqatës, krahas qëllimit për ruajtjen e gjuhës shqipe, promovimin e kulturës si dhe nxitjen e shkëmbimit kulturor mes trojeve shqiptare dhe Gjermanisë, ka edhe qëllimin që punën që deri më tash e kemi kryer si individë apo grupe të vogla, ta vazhdojmë të bashkuar si shoqatë” flet Florim Gashi, kryetar i shoqatës, një aktivist i palodhshëm në këtë qytet.

 

“Ndihma në forma të ndryshme për refugjatët shqiptarë që janë të shumtë në qendrën për pranimin e azilkërkuesve në këtë qytet, integrimi i tyre por edhe kujdesi për ta mbas riatdhesimit në vendet nga kanë ardhur, janë po ashtu pjesë e aktiviteteve tona” vazhdon Gashi duke shtuar se “komuniteti shqiptar është poashtu pjesëmarrës në organizime sportive e kulturore të qytetit.“

Respektin e madh për kontributin e shqiptarëve në Bamberg e tregon prania e rreth 120 mysafirëve ku më shumë se gjysma e tyre ishin gjermanë.

Sekretari i Shtetit në Ministrinë e Mbrojtjes z. Thomas Silberhorn, zja. Melanie Huml, Ministre e shëndetësisë së Bavarisë, një nga Kryetarët e Bashkisë së Bambergut  z. Wolfgang Metzner, e personalitete tjera të rëndësishme u pritën me këngë e valle të shoqatës “Rinia” nga Siegen.

 

Edhe tavolina me ushqime shqiptaro-gjermane u prit mirë në ngjarjen e cila nuk kishte karakter politik ku morën pjesë edhe Atasheu ushtarak i Ambasadës së Republikës së Kosovës në Berlin z. Xhavit Sadrija, z. Agron Maloku nga Konsullata e Republikës së Kosovës në Frankfurt si dhe përfaqësues të bizneseve të ndryshme.

Nga Kosova ishin të pranishëm Kryetari  i “Vetëvendosjes” z. Albin Kurti, zëvendësministri Isni Kilaj, etj.

Në takim u lexua edhe letra përshëndetëse e Ministrit të punëve të Brendshme të Bavarisë z. Joachim Herrmann e cila e gëzoi pa masë organizatorin Gashi i cili nuk fsheh dëshpërimin për mospjesëmarrjen e politikanëve tjerë të ftuar nga Përfaqësitë diplomatike në Gjermani si dhe nga Kosova.

“Nga shumica e të ftuarve nuk kam marrë kurrfarë lajmi.  Ata nuk e shohin të udhës as të lajmërohen se nuk mund të vijnë. Prandaj më gëzon edhe më shumë letra  e MPB të Bavarisë i cili kërkoi ndjesë  që nuk është sontë këtu“ flet Gashi i cili shpreson që në të ardhmen komunikimi me Ambasada dhe Konzullata të jetë më i mirë por edhe pret ndihmë nga ata në realizimin e projekteve të shoqatës në të ardhmen.

Performaca e shkëlqyer e Flaka Gorancit (këndim) nga Vjena dhe Desar Sulejmanit (piano)  nga Essen, i ofroi mbrëmjes  miqësore gjermano-shqiptare edhe një ngjyrë të veçantë muzikore dhe u  prit jashtëzakonisht mirë.