10:16 / E Enjte, 13 Dhjetor 2018 / indeksADMonline

Të jetuarit në zonat rurale disavantazh për mposhtjen e kancerit

Të jetuarit në një vend rural i bën njerëzit me më pak gjasa t’i mbijetojnë kancerit, ka gjetur hulumtimi.

Njerëzit që jetojnë në zona të largëta rurale kanë pesë për qind më shumë gjasa të vdesin nga kanceri sesa banorët e qytetit.

Arsyet e mundshme janë se ata jetojnë më larg qendrave të trajtimit të kancerit dhe vonojnë kërkimin e trajtimit.

Shkencëtarët e Universieti Aberdeen rishikonin 39 studime të kryera në të gjithë botën për të shqyrtuar ndikimin e vendit ku një person jeton në prognozën e tyre të kancerit.

Pacientët rural mund të vonojnë të kërkojnë ndihmë derisa simptomat e tyre të jenë më serioze se ata që jetojnë në qytete- ndoshta për shkak të natyrës së punës së tyre ose angazhimeve familjare.

Transporti më i dobët në zonat rurale mund të jetë një faktor, siç mund të jetë lokacioni i qendrave të trajtimit të kancerit- duke vepruar si një pengesë për trajtimin, pasi që merr më shumë kohë./Indeksonline/