20:03 / E Diele, 18 Tetor 2020

Terapistët e seksit zbulojnë se si karantina ka ndryshuar jetën seksuale

Masat e distancimit social, të vendosura për të ngadalësuar përhapjen e COVID-19 kanë tronditur jetën seksuale, për mirë dhe për keq. Ruajtja e asaj largësie të sigurt nga kushdo që nuk jeton me ju e bën të pamundur kontaktin e ngushtë fizik, pa të cilin nuk mund të ketë marrëdhënie intime.

Virusi përhapet kryesisht përmes spërklave të pështymës që lëshohen kur një person i infektuar kollitet, teshtin, merr frymë ose flet. Një studim i vogël zbuloi praninë e virusit në spermën e disa pacientëve me COVID-19; sidoqoftë, kjo nuk do të thotë se virusi mund të transmetohet seksualisht.

Ndërsa njerëzit duhet të ruajnë ende distancën fizike me këdo jashtë familjes së tyre, disa zyrtarë të shëndetit publik pranojnë se nuk është e drejtë të kërkohet që njerëzit të rrinë pa kryer marrëdhënie për një periudhë të gjatë kohore. Departamenti i Shëndetit Publik në Nju Jork nxori udhëzime për seksin që ofrojnë “strategji për zvogëlimin e dëmit” në mënyrë që njerëzit të mund ta bëjnë atë në mënyrë sa më të sigurt.

Nëse do të takoheni me një partner seksual, ata rekomandojnë të shmangni puthjet, të mbani një maskë, të jini krijues me pozicionet seksuale dhe pengesat fizike, të cilat lejojnë kontaktin seksual duke parandaluar kontaktin e afërt me fytyrën.

Për partnerët seksualë që jetojnë së bashku, jeta pandemike ka shtruar një seri sfidash. “COVID-19 ka shkatërruar ndjenjën e shumë familjeve normale,” tha terapisti seksual Tom Murray. “Fëmijët janë në shtëpi 24/7, prindërit tani janë mësues, ka humbje të identitetit pasi karriera kthehet në pushim nga puna. Këta janë stresues që nuk janë parë për shumë dekada. Stresi në afat të shkurtër mund të jetë një afrodiziak; stresi kronik shkakton rënie të dëshirës seksuale.”

Terapistët e seksit zbulojnë disa nga mënyrat se si karantina ka ndryshuar jetën seksuale.

Për shumë njerëz, dëshira seksuale është në rënie.

Stresi i të jetuarit përmes një pandemie ka ndikuar në dëshirën e njerëzve për seks.

“Është e zakonshme që njerëzit të përjetojnë dëshirë të ulët seksuale kur janë nën stres ose kur përballen me trauma,” tha psikologia dhe terapistja seksuale në Los Angeles, Shannon Chavez. “Gjendja e pandemisë i përballi njerëzit me një spirale emocionesh që çojnë në stres, lodhje, probleme me gjumin, ndryshime të oreksit dhe humorit.”

“Kur çiftet kalojnë gjithë kohën e tyre së bashku, ata mund të gjejnë bezdi, zhgënjim, lodhje dhe nervozizëm që rritet mes tyre,” tha Murray. “Hapësira është shpesh një përbërës i domosdoshëm për të nxitur pasionin, gjë e cila është e vështirë të gjendet në një periudhë izolimi për shkak të pandemisë.

Të tjerët kanë më shumë dëshirë

Jo të gjithë po ndiejnë një rënie të dëshirës. Në fakt, për disa njerëz, koha në shtëpi duket se ka ringjallur motorët e tyre seksual. Studimi i Institutit Kinsey, Justin Lehmiller tha se kombinimi i disa njerëzve që kanë më shumë kohë të lirë dhe më pak lidhje sociale mund të jetë përgjegjës këtë rritje të dëshirës seksuale.

Disa çifte kanë gjetur gjithashtu kohë shtesë për ta kaluar së bashku, duke ndezur një pasion në jetën e tyre seksuale, tha Chavez.

“Koha në shtëpi ka avantazhin e më pak stresuesve siç është trafiku, aktivitetet jashtëshkollore dhe justifikimet për mungesë kohe,” tha ajo. “Koha shtesë i ka ndihmuar disa të ndjehen më të qetë dhe të hapur për aktivitetet seksuale.” Më shumë kohë të lirë se zakonisht i ka dhënë disa çifteve një mundësi që të ngadalësohen dhe të lidhen fizikisht përtej marrëdhënieve seksuale, tha terapistja seksuale në Los Angeles, Nazanin Moali.

Ne po shohim më shumë pornografi.

Meqenëse masat e distancimit sociale hynë në fuqi, Pornhub ka parë rritje të klikimeve të përditshme në faqen e saj.

“Njerëzit janë të mërzitur dhe po shpenzojnë shumë më shumë kohë në internet për punë dhe / ose për të trajtuar mërzinë e tyre,” tha Murray.

Në marrëdhënie, kur konsumi i shtuar i videove porno kombinohet me dëshirë të ulët për seks, mund të lindin tensione. “Si pasojë, disa e shohin pornografinë e partnerit të tyre si një formë pabesie,” tha Murray.

Jemi duke eksploruar kënaqësinë e vetvetes dhe duke u masturbuar më shumë

Udhëzimet për distancim social e bënë të pamundur seksin me këdo që nuk jetonte me ju. Pra, nuk është për t’u habitur që shitjet e lodrave seksuale kanë lulëzuar që nga koha e shpërthimit të pandemisë.

“Kam pasur disa klientë që flasin për “revolucionin seksual” të tyre që ndodhi kur u karantinuan në shtëpi,” tha Chavez. “Kjo ka përfshirë leximin e librave për seks, shikimin e pornove, blerjen e lodrave seksuale, bisedimin me partnerët e tyre për fantazitë seksuale.”

Para-karantinës, Terapisti seksual në New York City, Ian Kerner tha se ai po punonte me një numër pacientësh meshkuj që kërkonin të ulnin zakonet e tyre pornografike dhe të masturbimit. Por tani ato qëllime nuk ekzistojnë më.

“Mundohem t’u them pacientëve të mi që të bëjnë pushim dhe të mos e lodhin veten e tyre, por gjithashtu të vërejnë pse masturbohen shumë – mërzitja, vetmia, ankthi, mungesa e mekanizmave të shëndetshëm siç janë stërvitja”, tha Kerner. “Pasi të kemi arritur në shkaqet thelbësore, ne mund të fillojmë të reflektojmë mbi to dhe gjithashtu të zhvillojmë mekanizma të shëndetshëm përballimi.”

Ne po merremi me çështje të shëndetit mendor që ndikojnë në jetën tonë seksuale.

Përpjekjet e jetës sonë të përditshme dhe stresi i vazhdueshëm mund të përkeqësojnë gjendjen e shëndetit mendor, të tilla si ankthi dhe depresioni, që, nga ana tjetër, gjithashtu mund të mbushin dëshirën tonë.

“Këto çrregullime psikologjike jo vetëm që ndikojnë në disponimin tonë, por gjithashtu mund të çojnë në vështirësi seksuale”, tha Moali. “Për më tepër, ata me sëmundje obsesive-kompulsive mund të luftojnë të përfshihen në çdo lloj aktiviteti seksual të partnerizuar nga frika e kontaminimit.”

Ne po zgjerojmë horizontet tona seksuale.

“Disa nga çiftet po vendosin seksin në krye të listës së përparësive”, tha Kerner. “Nga të folurit për seksin dhe deri në gjetjen e kohës për t’u kënaqur, për të masturbuar dhe për të shijuar shfaqjet e pornografisë.

Kemi më shumë seks virtual.

Njerëzit po gjejnë mënyra më të sigurta për t’u larguar nga ato që nuk përfshijnë kontaktin person-me-person.

“Ka bashkësi seksuale në internet që kanë qenë dyqane për lojëra seksuale” tha Chavez. “Disa nga këto mjedise përfshijnë parti seksi në internet dhe biseda në Zoom që përfshijnë lojëra seksuale në grup.”

Nëse jeni duke përdorur platforma online, sigurohuni që po merrni masat e duhura për sigurinë në internet. Për shembull, përdorni fjalëkalime të forta, sigurohuni që pajisjet tuaja të përditësohen, vendosni një email anonim (jo të lidhur me emrin tuaj), përdorni një platformë të koduar dhe mos tregoni fytyrën tuaj ose karakteristikat e tjera identifikuese.