13:19 / E Hënë, 04 Nëntor 2019 / indeksADMonline

Testi 30-sekondësh, që do të tregojë nëse keni një trup të shëndetshëm!

Rreziku për t’u sëmurë rritet në mënyrë drastike, ndërsa plakemi dhe sistemi ynë imunitar bëhet më i dobët.

Ndërsa rekomandohet që të bëni një kontroll të plotë çdo 2 vjet, këtu janë disa teste të shpejta që mund të provoni në shtëpi. Këto do të zgjasin vetëm 30 sekonda dhe ju njoftojnë nëse gjithçka është në rregull me trupin tuaj apo jo.

Shtrydhni fort rrënjët e gishtërinjëve tuaj.

Testet 30-sekondë që do të tregojnë nëse keni një trup të shëndetshëm

Me gishtin e madh të djathtë dhe gishtin tregues, bëni presion në pjesën e sipërme të gishtërinjve të duarve të majta duke shtrydhur rrënjët e thonjve. Filloni me gishtin e madh dhe mbajeni për 3-5 sekonda. Pas kësaj, vazhdoni në gishta të tjerë dhe përsërisni të njëjtën gjë.

Pasi të hiqni presionin, gjaku duhet të kthehet duke u nxituar në jo më shumë se 2 sekonda. Nëse ndodh, trupi juaj ka rrjedhë të mjaftueshme të gjakut . Gishtat tuaj janë të lidhur ngushtë me organet tuaja të brendshme dhe nëse testi i mësipërm ishte i dhimbshëm për ju, mund të ketë diçka të gabuar. Ja çfarë do të thotë dhimbja në gishta të ndryshëm:

 • Thumb: Nëse shtrydhja e gozhdës së gishtit tuaj ishte e dhimbshme për ju, kjo mund të jetë një shenjë e një problemi në mushkëri.
 • Gishti i indeksit: I lidhur ngushtë me zorrën tuaj të madhe, dhimbja në këtë gisht është një tregues i problemeve të zorrës së trashë dhe kapsllëkut.
 • Gishti i mesëm: Dhimbja në gishtin tuaj të mesëm është një shenjë e problemeve në zemër.
 • Gishti i unazës: Gishti i unazës është thellësisht i lidhur me zemrën tuaj dhe nëse shtrydhja e sipërme e saj ishte e dhimbshme për ju, mund të ishte një shenjë e çështjeve të zemrës.
 • Gisht i vogël: Dhimbja në gishtin tuaj të vogël tregon probleme me zorrën e vogël,shkruan Indeksonline.

Mbërtheni dorën në grusht.

Testet 30-sekondë që do të tregojnë nëse keni një trup të shëndetshëm

Për këtë provë , bëni një grusht dhe mbajeni dorën në të njëjtin pozicion. Pas 30 sekondash, hapni grushtin tuaj dhe do të vini re që pëllëmba juaj është bërë e bardhë. Kur bëni një grusht, enët e gjakut shtrydhen , duke kufizuar rrjedhën e gjakut në dorën tuaj.

Nëse pasi të keni hequr dorën, gjaku kthehet shpejt, kjo do të thotë që enët e gjakut po funksionojnë mirë dhe ju jeni të shëndetshëm. Nga ana tjetër, nëse kërkon pak kohë që pëllëmbja të kthehet përsëri në të kuqën e saj të zakonshme, mund të jetë një shenjë e arteriosklerozës.

Zgjat muskujt e shpinës.

Testet 30-sekondë që do të tregojnë nëse keni një trup të shëndetshëm
 • Shtrihuni të qetë me fytyrën tuaj përballë dyshemesë.
 • Mbajini të dy krahët drejt e pranë.
 • Mbajeni këmbën e majtë të sheshtë dhe ngrini ngadalë këmbën e djathtë lart.
 • Përkuleni këmbën në gju dhe mbajeni këtë pozicion për 30 sekonda.

Nëse e bëni këtë me sukses, trupi juaj është i shëndetshëm. Por, nëse testi ishte i dhimbshëm për ju, mund të keni një problem me gluteus maximus tuaj , një nga muskujt më të fortë në trupin tuaj.

Mbaji këmbët lart për 30 sekonda.

Testet 30-sekondë që do të tregojnë nëse keni një trup të shëndetshëm
 • Shtrihuni, përballë dyshemesë.
 • Mbaji krahët drejt e pranë në tokë.
 • Ngrini të dy këmbët lart, ndërsa mbani trupin të qetë.
 • Mbajeni këtë pozicion për 30-35 sekonda.

Nëse keni qenë në gjendje të bëni sa më sipër, pa shtrënguar këmbët ose pa lëvizur ato, trupi juaj është i shëndetshëm. Nga ana tjetër, nëse e keni parë këtë detyrë të vërtetë të vështirë, mund të ketë diçka të gabuar me barkun tuaj ose shpinë .

Ngrini lart pjesën e sipërme të trupit dhe qëndroni përsëri.

Testet 30-sekondë që do të tregojnë nëse keni një trup të shëndetshëm
 • Shtrihuni të qetë me trupin tuaj kundër dyshemesë.
 • Ngrihet vetëm trupi i sipërm, përfshirë duart tuaja, lart pak.
 • Mbajeni këtë pozicion për 30-35 sekonda.

Nëse e kaloni këtë test pa vështirësi, trupi juaj është i shëndetshëm. Nëse dështoni, mund të ketë një problem me shpinë .

Ju lutemi, mbani në mend se këto teste nuk janë një alternative për testet aktuale të bëra nga një profesionist, por vetëm një vetë-kontroll i shpejtë që mund të bëni në shtëpi. Nëse keni ndonjë simptomë shqetësuese, mos vononi të këshilloheni me mjekun./Indeksonline/