21:59 / E Enjte, 07 Nëntor 2019

Testi i ri i gjakut mund të zbulojë më herët tumoret se sa ato që janë bërë deri më tani

Një test pionier i gjakut i cili përdor inteligjencën artificiale  për të zbuluar shenjat e tumoreve të trurit mund të përdoret nga NHS.

Sipas zbulimit, shkencëtarët shpresojnë se ndihma diagnostikuese mund të përmblidhet brenda 18 muajsh, pas një prove premtuese të testit, shkruan The Telegraph- transmeton Indeksonline.

Testi i bazuar në inteligjencen financiare ishte në gjendje të identifikonte shenjat e glioma-s, forma më e zakonshme e tumorit të trurit, me një përqindje suksesi prej 90 përqind.

Tumoret e trurit shpesh prodhojnë simptoma të paqarta, të tilla si dhimbje koke, kujtesë ose probleme me shikimin. Një skanim është aktualisht mënyra e vetme e besueshme për t’i zbuluar ato.

Në kohën kur një pacienti i është dhënë një diagnozë, ata mund ta kenë parë GP-në e tyre dhjetra herë dhe të jenë në një fazë të vonshme të sëmundjes.

Kështu, testi i ri i gjakut kërkon të dhëna kimike të pranuara nga tumorët e trurit në gjak, dhe është në gjendje të japë rezultate ‘brenda disa orësh’.

Ekipi në Universitetin e Edinburgh tha që e njëjta teknikë ka potencialin për t’u përshtatur me llojet e tjera të kancerit, siç janë vezoret, pankreasi dhe zorrët.

Në përgjithësi, vetëm 15 përqind e pacientëve me një tumor kanceroz të trurit do të mbijetojnë për pesë vjet ose më shumë pasi të diagnostikohen.

Por kjo mund të ndryshojë gjithçka nëse testi përfundon në klinikë, e cila mund të jetë brenda 18 muajsh.

Dr. Paul Brennan, pedagog i moshuar klinik dhe konsulent nderi i neurokirurgut në Universitetin e Edinburgh, në Mbretërinë e Bashkuar, tha se të paktën 2.000 raste në vit nuk po zbulohen sa duhet.

‘Tumoret e trurit zvogëlojnë jetëgjatësinë mesatarisht 20 vjet. Ky është më i larti nga çdo kancer, ‘tha ai./Indeksonline/