21:55 / E Diele, 15 Prill 2018

Thyhet misteri i sA�mundjes qA� prek vetA�m 400 njerA�z nA� gjithA� botA�n

Misteri qA� fshihej prapa a�?kullimit tA� dyllit tA� qiriuta�?, sA�mundje kjo qA� prek vetA�m 400 persona nA� gjithA� botA�n, A�shtA� thyer nA� njA� studim a�?shqetA�suesa��.

ShkencA�tarA�t kanA� zbuluar se mutacionet gjenetike janA� shkaktari kryesor i A�rregullimit tA� rrallA� i njohur si melorheostosis, e cila ndodh vetA�m kur preken eshtrat dhe nuk pA�rhapen askund tjetA�r nA� trup, gjA� e cila A�shtA� kundA�r besimeve mA� tA� mA�hershme.

Studiuesit shpresojnA� se gjetjet e tyre mund tA� hapin rrugA�n pA�r njA� trajtim tA� ri pA�r rreth 400 persona qA� vuajnA� nga kjo gjendje A� gjithA� botA�n.

Melorheostosis A�on nA� formimin e tepruar tA� eshtrave qA� i ngjan dyllit tA� qiriut nA� rrezet X dhe mund tA� shkaktojA� qA� pacientA�t tA� kenA� dhimbje tA� mA�dha, deformime tA� eshtrave dhe lA�vizje tA� kufizuar.