18:33 / E Hënë, 13 Korrik 2020

Tiparet e një personi shumë të guximshëm

Ata nuk kanë frikë të besojnë të paimagjinueshëm.

Shumica e njerëzve përpiqen të arrijnë arritjen. Kjo është arsyeja pse shumica e synimeve dhe objektivave janë më shumë se sa masivë apo edhe të pakonceptueshëm.

Mos kini frikë të prisni më shumë nga vetja juaj … dhe të prisni më shumë nga të tjerët duke treguar dhe duke ndihmuar ata përpiqen për lartësi “të pasigurta”.

Ata nuk kanë frikë të jenë të durueshëm.

Kur gjërat shkojnë dobët, ndryshimi i kursit ose thjesht heqja dorë shpesh është mënyra më e lehtë për të dalë.Duhet më shumë guxim të jesh i durueshëm, të besosh në veten tënde dhe t’u tregosh njerëzve që besojnë në to.

Të tregosh durim te të tjerët gjithashtu të tregon kujdes. Dhe kur ju tregojnë se jeni vërtet i interesuar për njerëzit përreth jush, ata gjejnë mënyra për të bërë gjëra që i mahnitin të gjithë përfshirë veten e tyre.

Ata nuk kanë frikë të thonë jo.

Të hedhësh poshtë kërkesa të mëdha është disi e lehtë, por a mund të thuash jo për kërkesat për favorizime apo kërkesa në kohën tënde?

Në ato raste, të thuash po është zakonisht lëvizja më e lehtë. Të thuash jo, edhe kur e di se më vonë do të shqetësohesh ose pendohesh që ke thënë po, është shumë më e vështirë. Megjithatë, shpesh është gjëja më e mirë për të bërë, si për ju, por shpesh edhe për personin tjetër.

Ata nuk kanë frikë të marrin një qëndrim jopopullor.

Shumë njerëz përpiqen të dalin në mënyrë sipërfaqësore: rroba, apo interesa, ose mbështetje e publikut për nismat popullore. Duhet guxim i mirëfilltë të qëndrosh duke marrë një qëndrim jopopullor.

Mos kini frikë të merrni rreziqe jo vetëm për hir të rrezikut, por për hir të shpërblimit që besoni se është e mundur … dhe me shembullin tuaj të frymëzoni të tjerët të marrin një rrezik në mënyrë që të arrijnë atë që besojnë se është e mundur.

Ata nuk kanë frikë të kërkojnë ndihmë.

Askush nuk bën ndonjë gjë që vlen më vete. Edhe njerëzit më të shkëlqyeshëm, vizionarë dhe me talent të arrijnë suksesin e tyre përmes përpjekjes kolektive.Sidoqoftë, duhet guxim të them sinqerisht dhe me përulësi, “A mund të më ndihmoni?” sepse kërkesa për ndihmë tregon ndjeshmëri.

Mos kini frikë të kërkoni ndihmë ,  jo vetëm që do të merrni ndihmën që ju nevojitet, gjithashtu do t’i jepni dhuratën e respektit.

Ata nuk kanë frikë të tregojnë emocion të vërtetë.

Të vepruarit profesionalisht është shumë lehtë. (Të gjithë njohim disa robotë.)

Të veprosh profesionalisht ndërsa të mbetet edhe njerëzor, merr guxim. Nuk është e thjeshtë të tregosh ngacmim të sinqertë, vlerësim të sinqertë dhe zhgënjim të sinqertë jo vetëm tek të tjerët, por edhe në veten tënde. Duhet trimëri e vërtetë për të festuar hapur, empatizimin dhe shqetësimin e hapur.

Ata nuk kanë frikë të falin … dhe harrojnë.

Kur një punonjës bën një gabim  veçanërisht një gabim të madh  është e lehtë për ta parë përgjithmonë atë punonjës përmes thjerrëzave të këtij gabimi.

Është e lehtë për t’u ndezur, për të ndëshkuar, për të kundërshtuar është shumë më e vështirë të tërhiqesh, të heqësh mënjanë një gabim dhe të mendosh për të gjithë personin. Duhet kurajo për të kaluar të kaluarën dhe për të harruar gabimet dhe për të trajtuar një punonjës, një koleg ose një mik si një person të tërë dhe jo thjesht një kujtesë të gjallë të një gabimi, pavarësisht sa i rëndë mund të ketë qenë ai gabim.

Ata nuk kanë frikë të vazhdojnë kursin.

Është e thjeshtë të kesh ide, por është e vështirë të ngjitesh me ato ide përballë dështimit të përsëritur.Dhe është tepër e vështirë të qëndrosh kursin kur të gjithë të tjerët mendojnë se duhet të heqësh dorë.

Hezitimi, pasiguria dhe dështimi i bën njerëzit të braktisin. Duhet guxim të përballesh me frikën e të panjohurës dhe frikën e dështimit.

Mos kini frikë të besoni gjykimin tuaj, instinktet tuaja dhe gatishmërinë tuaj për të kapërcyer çdo pengesë. Ti mundesh.

Ata nuk kanë frikë të arrijnë sukses përmes të tjerëve.

Ekipet e shkëlqyera janë të përbërë nga njerëz që i dinë rolet e tyre, lënë mënjanë qëllimet personale, ndihmojnë me dëshirë njëri-tjetrin dhe vlerësojnë suksesin e ekipit mbi gjithçka tjetër. Ekipet e shkëlqyera të biznesit fitojnë sepse anëtarët e tyre më të talentuar janë të gatshëm të sakrifikojnë për t’i bërë të tjerët të suksesshëm dhe të lumtur.

Mos kini frikë t’i përgjigjeni pyetjes, “A mund të bëni zgjedhjen që lumturia juaj të vijë nga suksesi i të tjerëve?” me një “Po!”

Ata nuk kanë frikë të thonë: “Më vjen keq”.

Ne të gjithë bëjmë gabime, dhe të gjithë kemi gjëra për të cilat duhet të kërkojmë falje. Fjalët, veprimet, lëshimet, dështimi për të rritur, hap pas hapi, të tregojmë mbështetje.

Duhet guxim të thuash: “Më vjen keq”. Duhet edhe më shumë guxim për të mos shtuar, “Por unë isha vërtet i çmendur, sepse …” ose “Por unë mendova se ishe …” ose ndonjë fjalë që në asnjë mënyrë vendos sasinë më të vogël të fajit përsëri te tjetri personi.

Mos i humb