16:03 / E Martë, 08 Tetor 2019

U ndahet çmimi Nobel, astrofizikantëve që e shpjegojnë evolucionin e universit

Një treshe shkencëtarësh do të marrin çmimin Nobel 2019 për Fizikë , për kontributin e dhënë në aspektin e të kuptuarit të evolucionit të universit dhe vendit të Tokës në kozmos, njoftoi Akademia Mbretërore e Shkencave Suedeze.

jysma e çmimit 1.1 milion dollarë i shkoi James Peebles, një qytetar i dyfishtë i Kanadasë dhe i Shteteve të Bashkuara , “për zbulime teorike në kozmologjinë fizike” gjatë 20 viteve të fundit që kanë pasuruar afatin kohor të astronomisë moderne të universit, nga Big Bang e tutje.

Përparimet e Peebles u përqëndruan në “rrezatimin antik” që lindi gjatë Big Bang 14 miliard vjet më parë dhe vazhdon të na rrethojë.

“Rezultatet na treguan një univers në të cilin dihet vetëm pesë përqind e përmbajtjes së tij, materia që përbën yje, planetë, pemë – dhe ne,” tha akademia në një deklaratë. “Pjesa tjetër, 95 përqind, është çështje e panjohur e errët dhe energji e errët. Ky është një mister dhe një sfidë për fizikën moderne.”

Gjysma tjetër e çmimit iu dha bashkërisht shkencëtarëve zviceranë Michel kryetari dhe Didier Queloz “për zbulimin e një ekzoplaneti që rrotullohet në një yll të tipit diellor”.

Kryetari i bashkisë dhe Queloz njoftuan zbulimin e parë të një planeti jashtë sistemit diellor në tetor 1995, një sukses që akademia tha filloi “një revolucion në astronomi”, me më shumë se 4,000 ekzoplanetë që u gjetën që atëherë.

“Kjo ndryshoi mënyrën se si ne mendojmë se planetet duhet të kenë formuar … mënyrën në të cilën formohen strukturat, mënyrën se si formohen planetët dhe ndoshta edhe mënyrën se si zhvillohet vetë jeta”, tha Christopher Conselice, profesor i astrofizikës në Universitetin e Nottingham Al Jazeera.

“Dashuria e shkencës” duhet të jetë forca shtytëse për studiuesit e rinj që hyjnë në shkencë dhe jo kërkimi i çmimeve, tha studiuesi kanadez i lindur nga Peebles i Universitetit Princeton.

Peebles po fliste përmes telefonit të martën para reporterëve në Akademinë Mbretërore të Shkencave Suedeze, disa minuta pasi mësoi për fitoren e tij Nobel.

Të dy kryetarët e bashkisë dhe Queloz janë nga Universiteti i Gjenevës. Queloz gjithashtu është i lidhur me Universitetin e Kembrixhit, në Mbretërinë e Bashkuar , ku ai është profesori i astrofizikës në laboratorin Cavendish.

Komiteti Nobel tha se puna e tre shkencëtarëve “pikturoi një pamje të universit shumë më të çuditshme dhe më të mrekullueshme nga sa mund të kishim imagjinuar”./Indeksonline/

Mos i humb