08:09 / E Shtunë, 14 Prill 2018

Vaji i ullirit, lA�ngu i mrekullive

NjA� dietA� me yndyrA� tA� ulA�t A�shtA� e shA�ndetshme pA�r tA� parandaluar sA�mundje tA� ndryshme si sA�mundjet e zemrA�s dhe diabetin.

Studimet kanA� treguar se dietat me yndyrA� tA� lartA� mund tA� rrisin rrezikun e sA�mundjeve si kanceri dhe diabeti. NjA� dietA� e pasur me yndyra tA� shA�ndetshme tA� tilla si ato qA� gjenden nA� vajin e ullirit, arra dhe fara, nA� tA� vA�rtetA� na mbron shumA� prej kA�tyre sA�mundjeve kronike.

NjA� studim i publikuar nA� revistA�n shkencore Diabetes Care tregoi se njA� dietA� mesdhetare e pasur me vaj ulliri zvogA�loi rrezikun e diabetit tA� tipit II pothuajse 50 pA�r qind krahasuar me njA� dietA� tA� ulA�t me yndyrA�. Diabeti i tipit II A�shtA� forma mA� e zakonshme dhe e parandalueshme e diabetit.

Vaji i ullirit mund tA� parandalojA� goditjen e sulmit nA� tru

Sipas njA� studimi tA� ri , personat e moshuar qA� e konsumojnA� vajin e ullirit A�do ditA� mund tA� mos pA�sojnA� sulm nA� tru.

Hulumtuesit mblodhA�n informacion nga dosjet mjekA�sore tA� 7.625 individA�ve mbi moshA�n 65 vjeA�are nga tre qytete nA� FrancA�s. AsnjA� nga pjesA�marrA�sit nuk kishte pA�suar sulm. Ata pastaj kategorizuan individA�t nA� tri grupe bazuar nA� konsumin e tyre tA� vajit tA� ullirit. Studiuesit vunA� nA� dukje se pjesA�marrA�sit pA�rdorA�n kryesisht vaj ulliri ekstra tA� pastA�r, pasi zakonisht gjendet nA� FrancA�.

Vaj ulliri mban zemrA�n tuaj tA� re

NjA� dietA� e pasur me vaj ulliri mund tA� ndikojA� nA� ngadalA�sim tA� plakjes sA� zemrA�s.

A�shtA� njA� fakt i njohur se, ndA�rsa rritemi, zemra kalon nA�pA�r njA� proces normal tA� plakjes. Arteriet nuk mund tA� funksionojnA� ashtu siA� kanA� bA�rA� mA� parA� dhe kjo mund tA� A�ojA� nA� njA� numA�r problemesh shA�ndetA�sore. MegjithatA�, nA� njA� studim tA� kohA�ve tA� fundit, studiuesit spanjollA� zbuluan se njA� dietA� e pasur me vaj ulliri ose yndyrna tA� tjera tA� shA�ndetshme mund tA� pA�rmirA�sojA� funksionin arterial tA� personave tA� moshuar.

Vaji i ullirit mund ta��ju mbrojA� nga depresioni

A�shtA� njohuri e zakonshme qA� vaji i ullirit dhe dietat mesdhetare ofrojnA� njA� mori tA� pA�rfitimeve shA�ndetA�sore. Por, A�a��tA� themi pA�r pA�rfitimet shA�ndetA�sore emocionale?

Sipas hulumtuesve spanjollA� nga Universiteti i Navarra dhe Las Palmas de Gran Canaria, njA� dietA� e pasur me vaj ulliri mund tA� mbrojA� nga sA�mundjet mendore.

Hulumtuesit zbuluan se personat tA� cilA�t konsumojnA� mA� shumA� vaj tA� ullirit dhe yndyrA�ra bimore tA� cilat gjenden nA� peshk yndyror dhe vajra bimore kanA� rrezik mA� tA� ulA�t tA� kenA� depresioni.

Vaji i ullirit mund tA� parandaloj kancerin e lA�kurA�s

NjA� studim tjetA�r ka zbuluar se vaji i ullirit, sA� bashku me pA�rbA�rA�s tA� tjerA� tA� njA� diete mesdhetare, mund tA� kontribuojnA� nA� parandalimin e sA�mundjeve tA� lA�kurA�s (melanoma malinje). Sipas zbulimit tA� disa studiuesve lloji mA� i rrezikshA�m i kancerit tA� lA�kurA�s mund tA� ngadalA�sohet nga konsumi i vajit tA� ullirit, i cili A�shtA� i pasur me antioksidantA�, shkruan Atsh.

PA�rdorimi i kremrave kundA�r djegies nga dielli mbetet mA�nyra mA� e mirA� pA�r tA� parandaluar djegien nga dielli dhe e mbron lA�kurA�n nga efektet e dA�mshme tA� rrezeve ultra vjollcA� dhe UVB tA� diellit.

Vaji i pasur i ullirit ju mbron kundA�r kancerit tA� gjirit

Kanceri i gjirit A�shtA� lloji mA� i zakonshA�m i kancerit nA� vendet perA�ndimore. NjA� dietA� e pasur me yndyrna A�shtA� e lidhur drejtpA�rdrejt nA� njA� rA�nie mA� tA� lartA� tA� kancerit, disa lloje tA� yndyrave nA� fakt mund tA� luajnA� njA� rol mbrojtA�s kundA�r zhvillimit tA� kA�tyre tumoreve. I tillA� A�shtA� rasti i vajit tA� ullirit tA� pasur, i cili A�shtA� i pasur me acid oleik, njA� acid yndyror i shA�ndetshA�m, qA� pA�rmban disa komponime bioaktive si antioksidantA�.

Vaji i ullirit mund tA� zvogA�lojA� rrezikun e sA�mundjes sA� Aleizhmerit

Studimi i kohA�ve i botuar nA� revistA�n a�?Chemical Neurosciencea�?, tregon se farat hide nA� vaj ulliri ekstra tA� pasur ka potencialin pA�r tA� zvogA�luar rrezikun e sA�mundjes sA� Alzheimer dhe rA�nien e aftA�sive kognitive qA� vjen me plakjen.