75 Mall Live Search
17:30 / E Enjte, 20 Qershor 2024 / FR

Vaksinat mund të ndihmojnë në luftimin e baktereve rezistencë ndaj antibiotikëve

Duke përdorur një qasje të re për zhvillimin e vaksinave, studiuesit mund të kenë gjetur një zgjidhje të mundshme për problemin e baktereve rezistente ndaj antibiotikëve.

Vaksina e tyre eksperimentale u dha minjve nivele të larta imuniteti kundër niveleve vdekjeprurëse të Staphylococcus aureus dhe formës së tij “superbakteriale” të S.aureus rezistente ndaj meticilinës, ose MRSA, raportuan studiuesit në Nature Communications.

Përdorimi i tepërt i antibiotikëve ka çuar në evoluimin e superbaktereve rezistente ndaj trajtimeve më të zakonshme të disponueshme. Ekspertët e shëndetësisë thonë se antibiotikët e rinj ose zgjidhje të tjera janë shumë të nevojshme.

Për të zhvilluar një vaksinë, studiuesit duhet të identifikojnë një molekulë që trupi do ta etiketojë si të huaj. Këto molekula, ose antigjene, nxisin sistemin imunitar të prodhojë antitrupa për të luftuar infeksionin e ardhshëm.

Ndërsa shumica e vaksinave mbështeten në antigjenet e proteinave, vaksina e re përdor një karbohidrat të quajtur polisaharid poli-beta-(1-6)-N-acetilglukozamine, ose PNAG, i cili është i pranishëm në murin qelizor të shumë baktereve.

Shkencëtarët ishin në gjendje të identifikonin 32 karbohidrate PNAG, të cilat të gjitha përbëhen nga pesë sheqerna, por me modele të ndryshme të përbërësve të caktuar molekularë që janë ose të lidhur me një molekulë tjetër të vogël të quajtur një grup acetil, ose nuk janë të lidhur fare.

Ekipi gjeti dy versione të PNAG që ishin veçanërisht premtuese dhe i lidhi ato me një virus që infekton bakteret.

Së bashku me virusin, dy kombinimet e PNAG u dhanë minjve “mbrojtje pothuajse të plotë” kundër infeksioneve S.aureus dhe MRSA, me ndikim minimal në organizmat e shëndetshëm që jetojnë në zorrë, thanë studiuesit.

Prania e përhapur e PNAG në baktere të shumta “e bën atë një objektiv tërheqës për zhvillimin e vaksinës“, shtuan ata./abcnews.al