16:39 / E Mërkurë, 09 Janar 2019

Vetëvrasjet dhe mbidozat janë dyfishuar në dy dekadat e fundit

Vetëvrasjet dhe mbidozat janë dyfishuar në dy dekadat e fundit

Kriza opioide është prapa dyfishimit të mbidozës dhe vetëvrasjeve gjatë dy dekadave të fundit, thotë një studim i ri.

Studiuesit nga mjekësia Michigan në Universitetin e Miciganit analizuan figurat e qeverisë dhe zbuluan se numri total i vdekjeve nga të dyja shkaqet u rrit nga 41 mijë në vitin 2000 në gati 111 mijë në vitin 2017.

 Në të njëjtën periudhë, vetëvrasjet dhe mbidoza veçanërisht të lidhura me opioidet janë rritur me rreth 25 për qind.

Ekipi thotë se nevojitën më shumë kërkime për të identifikuar ata që janë më në rrezik dhe po u bën thirrje ligjvënësve të investojnë në programe që trajtojnë varësinë nga opioti dhe sigurojnë kujdesin e shëndetit mendor./Indeksonline/