23:45 / E Diele, 20 Maj 2018

Vetmia ndryshon trurin, i bën njerëzit më agresiv dhe të frikësuar

Vetmia kronike ndryshon kimikatet e prodhuara në tru, duke shkaktuar ndjenja të agresionit dhe frikës, kanë zbuluar shkencëtarët.

Izolimi social ka qenë një problem në rritje në SHBA dhe nuk ka çuar vetëm në rritjen e nivelit të depresionit dhe stresit post-traumatik, por në rreziqet më të larta të sëmundjes kronike.

Edhe pse studiuesit e Institutit të Teknologjisë në Kaliforni e bënë zbulimin e tyre në minj, mund të na ndihmojë disa ditë që të zhvillojmë trajtime të përmirësuara ose madje edhe masa parandaluese kundër sëmundjeve mendore.

Vetmia në SHBA është thënë të jetë në përmasa epidemike.

Më parë këtë muaj, siguruesi shëndetësor Cigna kreu një studim prej 20 mijë amerikanëve për të matur vetminë.

Shumica e Amerikanëve bien në kategorinë e të qenit të vetmuar në Universitetin Kalifornisë.

Vetmia historikisht është konsideruar si një problem i moshës së vjetër, por studimi gjeti se brezi Z- ata midis 18 dhe 22 janë njerëzit më të vetmuar në SHBA.

Jo vetëm që vetmia jep një kontribut të qartë në çrregullimet e depresionit dhe ankthit, por shkencëtarët tani e kanë lidhur atë me sëmundjet fizike gjithashtu.

Trupat e njerëzve të vetmuar prodhojnë më shumë hormon stresi, kortizol dhe mund të çojnë në inflamacion të përgjithshëm.

Një formë e stresit, vetmia mund të rritë më pas rreziqet për sëmundjet e zemrës, diabetin e tipit 2 dhe çmendurinë./Indeksonline/