08:55 / E Mërkurë, 26 Shkurt 2020

Vitamina D gjatë shtatzënësisë, mund të ketë përfitime në kockat e fëmijës

Gratë që morën doza të larta të vitaminës D gjatë shtatzënesisë kishin fëmijë me kocka më të forta, thekson Nicholas Bakalar

Shumica e ekspertëve rekomandojnë që gratë shtatzëna të marrin një shtesë ditore prej 400 njësive të vitaminës D. Tani një studim klinik i rëndomtë sugjeron që një dozë shumë më e madhe mund të jetë e dobishme për shëndetin e kockave të fëmijëve.

Studimi, në “JAMA Pediatrics”, Mori 517 gra për të marrë një shtesë 2400 njësi të vitaminës D ose një placebo nga 24 javë të shtatzënësië deri në një javë pas lindjes.

Për më tepër, të gjitha gratë u këshilluan të marrin një shtesë 400-njësish të vitaminës D, në përputhje me rekomandimet e shëndetit danez.

Studiuesit ndoqën pasardhësit me skanime periodike të kockave deri në moshën 6 vjeç, duke regjistruar densitetin e kockave dhe provat e frakturave. Mbi të gjitha, fëmijët e nënave të të cilave morën 2,800 njësi kishin densitet të konsiderueshëm të kockave në moshën 6 vjeç sesa fëmijët në grupin e placebo. Efektet ishin veçanërisht të fuqishme në gratë që fillimisht ishin të mangët në vitaminën D dhe në ato që lindën gjatë dimrit, kur nivelet e diellit janë më të ulëta dhe nivelet e gjakut të vitaminës D kanë tendencë të bien./Transmeton IndeksOnline/