14:17 / E Martë, 04 Gusht 2020

Vrapimi në temperaturat e larta

Muaji gusht tek ne është muaji më i nxehtë i vitit, ku temperatura mbi 30 gradë është e zakonshme. Por a ndikon klima e nxehtë tek vrapuesit? Një vrapues ka performancë më të dobët në temperatura të larta krahasuar për të njejtën distancë nëse vrapon në temperatura më të ulëta.

Vrapimi në temperatura mbi 30 gradë mund të shkaktojë dehidrim dhe ngritje të temperaturës trupore që mund të çojë në dhembje muskulare, djersitje të tepruar, dhembje koke, marramendje dhe vjellje. Por këto mund të shmangen duke pirë mjaftueshëm lëngje për të qëndruar të hidratuar dhe shmangia e vrapimit nga ora 10 deri 17, duke veshur veshje të lehta, një kapele dhe duke ngadalësuar ritmin tuaj.

Vrapimi në nxehtësi bën që temperatura e trupit të rritet. Trupi funksionon më mirë kur temperatura mbahet në 37, kështu që për të ndihmuar në mbajtjen e trupit të freskët, trupi fillon të djersitet, duke bërë që nxehtësia të avullohet. Kjo djersitje shkakton humbje të ujit nga gjaku dhe mund të çojë në dehidrim.

Sa më i nxehtë të jetë ambienti, aq më e lartë është varësia nga djersitja dhe humbja e nxehtësisë për të ruajtur temperaturën e trupit. Në mënyrë tipike, njerëzit do të humbasin deri në një litër djersë në orë kur vrapojnë në ambiente të nxehta, por mund të jetë më shumë se katër litra djersë tek gjitarët tjerë.

Megjithatë, për njerëzit, një nga gjërat më të mëdha është se ne jemi të dizajnuar mirë për të rregulluar temperaturën tonë në krahasim me kafshët. Kjo na mundëson të bëjmë distanca të gjata në nxehtësi. Me ekspozimin e rregullt të temperaturave të larta, trupi mëson të adaptohet, dhe pasojat e mundshme në nxehtësi mund të zvogëlohen. Përshtatjet në trup përfshijnë rritjen e shkallës së djersës dhe vëllimit të gjakut, uljen e humbjeve të elektroliteve (kripëra dhe minerale të rëndësishme) në djersë, uljen e pushimit dhe ushtrimin e temperaturave trupore, si dhe një ulje të rrahjeve të zemrës dhe niveleve të perceptuara të përpjekjeve kur vraponi në nxehtësi.
Me përgatitje sistematike duhet të jeni në gjendje të vraponi me siguri edhe në temperatura të larta!

Mos i humb