11:26 / E Martë, 07 Shkurt 2023 / B O

Zbulohet një virus i ri, HCirV-1 ndikon në mëlçinë e njeriut

Circoviruset më parë njiheshin vetëm nga bota e kafshëve. Megjithatë, mjekët në Institutin Pasteur në Paris tani kanë rastin e parë të infeksionit njerëzor. Rasti është informuar nga Instituti i Parisit Pasteur.

Për momentin, mjekët i dhanë variantit të virusit emrin human circovirus (HCirV-1). Një seri virusesh të vogla, shumë rezistente të ADN-së quhen cirkoviruse. Ato u zbuluan te kafshët në vitin 1974.

Viruset prekën veçanërisht disa lloje zogjsh dhe derrat , ku shkaktuan probleme të frymëmarrjes, veshkave, lëkurës dhe riprodhimit.

Tek një pacient nga Parisi, mjekët zbuluan kohët e fundit një lloj të ri cirkovirusi që gjithashtu mund t’i sëmurë njerëzit. Pacienti po trajtohej për probleme të pashpjegueshme të veshkave. Circovirusi i ri u zbulua duke përdorur algoritme kompjuterike.

Virusi infekton qelizat e mëlçisë njerëzore, shumohet në to dhe përfundimisht i shkatërron ato kur të gjitha burimet që ato përmbajnë janë shteruar. Patogjenët mund të shkatërrohen përsëri me anë të një trajtimi antiviral.

Transmetimi i viruseve të kafshëve te njerëzit nuk është i ri, por ndodh shumë rrallë në Evropë. Prandaj, origjina e virusit – nëse ai qarkullon tek njerëzit ose e ka origjinën nga kafshët – nuk është ende e qartë. Edhe misteri i origjinës së infeksionit mbetet i pazgjidhur. Megjithatë, mjekët dyshojnë se virusi mund të ketë hyrë në trup përmes ushqimit./Indeksonline/