19:40 / E Diele, 08 Dhjetor 2019

Zbulohet se çfarë e zvogëlon rrezikun e kancerit të gjirit

Gratë që udhëheqin një mënyrë jetese të shëndetshme mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit agresiv të gjirit, edhe nëse kanë këtë sëmundje në familje.

Robert Gramling, një profesor pranë Universitetit Rochester në Nju Jork dhe një studiues kryesor në këtë studim klinik, deklaroi se një mënyrë jetese e shëndetshme zvogëlon rrezikun e sëmundjes, madje edhe për gratë që kanë këtë sëmundje në familje (një faktor gjenetik).

Deri më tani, konsiderohej se asgjë nuk mund të bëhej për të parandaluar këtë sëmundje te gratë me “barrë familjare”.

Studiuesit analizuan të dhëna nga 85.644 gra pas menopauzës. Ata morën pjesë në një studim klinik të organizuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit (SHBA).

Ata krahasuan gratë me histori familjare me gratë që kishin një histori familjare kur ishte fjala për kancerin e gjirit. Nën peshën familjare të sëmundjes, u konsiderua se nëna ose motra kishin kontraktuar kancerin e gjirit pas moshës 45- vjeç.

Për çudi, doli se të dy grupet e grave, nëse ndiqnin një mënyrë jetese të shëndetshme, kishin një ulje rreziku prej rreth 25%.

Një mënyrë jetese e shëndetshme përcaktohet si stërvitje e rregullt për 20 minuta, të paktën pesë herë në javë, më pak se 7 pije alkoolike në javë (një pije alkoolike nënkupton një shishe të vogël birre ose një gotë verë) dhe peshën e trupit me një indeks të trupit masa në rangun 18.5-24.9.

Ky studim nuk merr parasysh gratë që kishin vuajtur më parë nga kanceri i gjirit ose ato që ishin prekur nga kanceri i gjirit para moshës 45-vjeç.

Si përfundim, një mënyrë jetese e shëndetshme me një dietë të shëndetshme uli rrezikun e sëmundjes me 25%.