19:22 / E Martë, 03 Tetor 2023 / k.v

Zbuluan metoda inovative për trafik – “Kapie” nga Kosova shpërblehet në Balkathon

Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC) prezanton fituesit e konkursit të katërt online të Ballkanit Perëndimor për zgjidhjet më të mira dixhitale, BALKATHON 4.0:

Ekipi shqiptar 3DSKAI fitoi me zgjidhjen e tij teknike për revolucionarizimin e bletarisë duke ofruar struktura huall mjalti të qëndrueshme, të qëndrueshme dhe me kosto efektive.

Ekipi Sensoryc.AI nga Bosnja dhe Hercegovina me idenë për të mbështetur trajtimin e çrregullimeve të përpunimit ndijor (SPD) tek fëmijët përmes rekomandimeve të personalizuara për kujdestarët dhe prindërit.

Ekipi kosovar Kapie u shpërblye për zgjidhjen që paraqet zbatimin e metodave inovative të kontrollit automatik të trafikut të motorizuar duke përdorur pajisje inteligjente monitoruese.

Ekipi EcoPoint i Malit të Zi u bë fitues i Balkathon 4.0 me aplikacionin e tyre i cili revolucionon mbrojtjen e mjedisit duke integruar teknologjinë dhe qëndrueshmërinë, duke nxitur përdoruesit të adoptojnë zakone miqësore me mjedisin përmes një sistemi të pikëve shpërblimi.

Ekipi për qasje më të lehtë në drejtësi me ndihmën e AI nga Maqedonia e Veriut me zgjidhjen që mbështet përdoruesit gjatë procedurave ligjore duke parashikuar vendime gjyqësore.

“Dje patëm kënaqësinë të njoftojmë se kanë hyrë në fuqi tarifat më të ulëta të roaming-ut ndërmjet rajonit tonë dhe Bashkimit Evropian. Dhe sot festojmë fituesit e Balkathon. Urime për të gjithë ata, veçanërisht për fituesin tonë më të ri të Balkathon nga ekipi EcoPoint i cili është vetëm 16 vjeç! Nuk ishte e lehtë të zgjidheshin fituesit këtë vit mes 17 skuadrave të shquara të finalistëve, disa prej tyre edhe adoleshentë. Deri më tani, 15 produkte të reja Made in Western Balkans janë prodhuar përmes Balkathon që lançuam në vitin 2020, dhe me 6 të tjera të tjera sot, ne qëndrojmë në zemër të inovacionit dhe në konvergjencën e talenteve dhe ideve. Balkathon ka qenë dhe do të vazhdojë të zhvillojë aftësitë sipërmarrëse të të rinjve tanë dhe shpresojmë të krijojë vende të reja pune, sepse në rajonin tonë ka pothuajse 34% të të rinjve të papunë. Sipas Barometrit tonë Ballkanik, 71% e të rinjve do të mendonin të largoheshin dhe të punonin jashtë vendit, kryesisht në BE – 10 më shumë se 2 vjet më parë. Pra, është një çështje urgjente që të krijohen më shumë vende pune dhe vende pune më të mira për ta. Më shumë mundësi dhe të mira dhe konkurruese”, tha Majlinda Bregu, Sekretarja e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC) në finalen e konkursit të tretë online të Ballkanit Perëndimor për zgjidhjet më të mira dixhitale, BALKATHON 4.0 sot në Sarajevë.

“Balkathoni është më shumë se një garë; është një kanavacë për idetë tuaja, një laborator për krijimtarinë tuaj dhe një pikënisje për ëndrrat tuaja. Përballë sfidave që na rrethojnë, është risia juaj që ofron shpresë, bizneset tuaja fillestare që japin frymë në ndryshim dhe idetë tuaja që mund të ripërcaktojnë jetën tonë të përditshme. Është një thirrje për institucionet publike dhe vendimmarrësit që të rrisin ndjeshëm mbështetjen buxhetore për kërkimin dhe inovacionin që aktualisht është mesatarisht më pak se një për qind e PBB-së”, shtoi Bregu.

Balkathon është nisma kryesore e RCC, e financuar nga Bashkimi Evropian, duke ofruar një rrugë për inkurajimin, zhvillimin dhe njohjen e ideve/zgjidhjeve dhe produkteve unike dixhitale. Nismat e bashkëpunimit rajonal të RCC si Balkathon dhe të ngjashme (Çmimi Butterfly, Laboratori Rinor, Rrjeti Rajonal i Grave Sipërmarrëse, etj.) janë kontributi ynë në rritjen e kapitalit tonë njerëzor dhe mbështetjen e rajonit të BB-së për të ecur përpara, duke u përpjekur gjithashtu të mbajmë fuqinë tonë të talentuar punëtore brenda rajonin dhe të përmirësojnë mirëqenien e tyre.

Edin Forto, Ministri i Komunikacioneve dhe Transportit i Bosnje dhe Hercegovinës dhe mikpritës i Samitit Dixhital të Ballkanit Perëndimor (WBDS), theksoi në fjalën e tij hyrëse domosdoshmërinë që politikanët të pranojnë se “çdo para e dhënë ose e investuar në kërkimin, zhvillimin dhe zhvillimin dhe inovacioni jep katër herë më shumë nëpërmjet aktivitetit ekonomik”, duke shtuar se “ky është synimi ynë në vitet në vijim. Për të krijuar një hapësirë ku iniciativës private, iniciativës kërkimore, universiteteve, start-up-eve, të rinjve që popullojnë realisht hapësirën dixhitale t’u jepet gjithë shtytja që u nevojitet për të zbatuar idetë e tyre”. Ministri Forto përfundoi duke i ftuar të gjithë në WBDS që do të organizohet nesër nga Bosnja dhe Hercegovina në Sarajevë.

Adrienn Kiraly, këshilltar në Drejtorinë e Përgjithshme për Zgjerim të Komisionit Evropian, shprehu kënaqësinë për pjesëmarrjen e Komisionit Evropian në nismën Bashkimi Evropian-Ballkani Perëndimor për uljen e tarifave të roaming-ut së bashku me RCC dhe me rezultatet e arritura.