16:20 / E Mërkurë, 10 Korrik 2019

Zvicra projekt për mbrojtjen e burimeve ujore, ofron 10 milionë franga

Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) filloi javën e kaluar një program të ri shumëvjeçar, duke siguruar mbështetje të drejtpërdrejtë në përpjekjet e Kosovës për të futur qasje më të mira në menaxhimin e burimeve ujore në të gjithë vendin. Programi “Menaxhimi i Burimeve Integruar të Ujërave në Kosovë” synon të përcaktojë prioritetet e investimeve për të përmirësuar statusin ekologjik të burimeve ujore dhe për të siguruar menaxhim afatgjatë të ujit në dobi të qytetarëve dhe mjedisit të Kosovës.

“Kosova është ndër vendet më të theksuara të ujit në Evropën Juglindore dhe nivelet e rënies pritet të rriten më tej në të ardhmen në dritën e krizës së klimës në vazhdim dhe presioneve në rritje nga bujqësia, operacionet industriale, minierat dhe qendrat urbane”, tha z. Patrick Etienne, drejtor i Zyrës së Bashkëpunimit Zviceran në Kosovë.

“Dhe unë jam veçanërisht i lumtur që Qeveria e Zvicrës dëshiron të mbetet partneri juaj i besueshëm në përpjekjet tuaja për të mbrojtur burimet tuaja të vlefshme natyrore dhe për të optimizuar potencialin e burimeve ujore për të mbështetur rritjen ekonomike dhe mjetet e jetesës”, shtoi zoti Etienne, përcjellë Indeksonline.

Fondet e përgjithshme në dispozicion për këtë program të siguruar nga Qeveria e Zvicrës janë pothuajse 10 milionë franga dhe, bazuar në rezultatet që do të arrihen gjatë pesë viteve të ardhshme, pritet të vazhdojë më tej për një periudhë deri në dymbëdhjetë vjet.

Gjatë viteve të ardhshme, ky program pritet të krijojë kushtet e domosdoshme për të përmbysur prirjet e degradimit në ekosistemin e ujit, të optimizojë përdorimin e potencialit ekonomik të ujit dhe të zvogëlojë rreziqet që lidhen me ujërat, si përmbytjet dhe thatësirat.

Programi është aktualisht në fazën e tij fillestare – pritet të zgjasë deri në fund të prillit të vitit të ardhshëm. Do të vazhdojë me zbatimin e masave prioritare që rrjedhin nga studimet e detajuara dhe konsultimet me partnerët kryesorë dhe palët e interesuara./Indeksonline/