17:24 / E Diele, 15 Maj 2022 / GF

​A do të ketë së shpejti një kufizim të çmimit të gazit?

Komisioni Evropian do të paraqesë këtë muaj një plan të detajuar për t’i dhënë fund karburanteve fosile të Rusisë deri më 2027.

KE dëshiron të heqë rregullat e konkurrencës së BE-së për të lejuar qeveritë të kufizojnë çmimet e konsumit në rast të furnizimeve të reduktuara të gazit rus, raporton Welt am Sonntag, duke cituar një dokument të Komisionit për ndërhyrjet afatshkurtra në tregun e energjisë.

Sipas dokumentit, shtetet anëtare të BE-së duhet të lejohen të rregullojnë çmimet e konsumit gjatë periudhës së tranzicionit në mënyrë që t’i mbrojnë ata nga kërcimi dhe para mungesave akute.

Welt citon dokumentin se “financimi i kësaj ndërhyrjeje kërkon shuma të konsiderueshme”.

Komisioni Evropian do të paraqesë një plan të detajuar këtë muaj për t’i dhënë fund karburanteve fosile ruse deri në vitin 2027, në përgjigje të pushtimit rus të Ukrainës, e cila furnizon BE-në me 40 për qind të gazit të saj.