20:46 / E Diele, 10 Prill 2022 / GF

​A është vërtet e gabuar të lani flokët shpesh?

Shpesh mendohet se nuk duhet t’i lajmë flokët shumë shpesh. Të shumtë janë ata që mendojnë se sa më shumë t’i lajmë flokët, aq më shpejt ndoten dhe aq më shpejt marrin yndyrë.

Por a është vërtet kaq e gabuar larja e flokëve shpesh?

Flokët duhet të lahen aq shpesh sa është e nevojshme për të mbajtur lëkurën e kokës të pastër.

Mbetjet e sebumit, qelizave të vdekura, papastërtive, djersës ose pluhurit mund të grumbullohen në gjëndrën e flokëve.

Folikuli i flokëve është një pore dhe mund të bllokohet, duke krijuar një sërë problemesh, të tilla si akumulimi i yndyrës, inflamacioni, zbokthi, rritja kërpudhore ose bakteriale.

Flokët me vaj kanë nevojë për larje më të shpeshta

Nëse e mbajmë të pastër ekosistemin e flokëve, do të kemi një shans shumë më të mirë për flokë të shëndetshëm dhe me shkëlqim.

Nëse keni flokë shumë të yndyrshëm, thjesht do t’ju duhet t’i lani më shpesh. Përndryshe, ekosistemi i kokës do të prishet dhe gjëndra e flokëve mund të dobësohet dhe në fund të rrisë rënien e flokëve. Mund të shfaqet edhe kruajtje ose zbokth.

Nga ana tjetër, flokët e thatë do të mund të kenë periudha më të gjata ndërmjet larjeve. Gjithçka është në fund të fundit një çështje e nevojave të flokëve.

Është e nevojshme të zgjidhni një shampon sipas nevojave të lëkurës së kokës (e thatë, e yndyrshme, e ndjeshme, zbokth). Nëse keni një skalp të yndyrshëm dhe majat e thata, gjë që mund të ndodhë me larje më të shpeshta, pasi surfaktantët në shampon mund të lajnë lipidet nga gjatësia e flokëve, përqendrohuni në larjen e vetë skalpit, jo në gjatësinë e flokëve.