19:21 / E Martë, 09 Gusht 2022 / LB

​Dy kryeministre evropiane kërkojnë ndalimin e udhëtimit të rusëve në Evropë

Kryeministrja finlandeze Sanna Marin u bëri thirrje vendeve anëtare të BE-së që të ndalojnë ose kufizojnë hyrjen e turistëve rusë në vendet e Shengenit dhe kryeministrja estoneze Kaja Kallas bëri të njëjtën gjë.

Kërkesa e tyre pason thirrjen e presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky drejtuar vendeve perëndimore që të ndalojnë hyrjen e të gjithë qytetarëve rusë. Në një intervistë për Washington Post, ai tha se sanksioni më i fuqishëm kundër Rusisë do të ishte mbyllja e kufijve.

“Rusët po vjedhin tokën e të tjerëve. Lërini të jetojnë në botën e tyre derisa të ndryshojnë filozofinë e tyre”, tha Zelensky.

Sanna Marin ka dhënë një intervistë për televizionin shtetëror finlandez Yle në të cilën ka trajtuar për herë të parë temën e turistëve rusë në Evropë, e cila diskutohet gjerësisht në atë vend.

“Nuk është e drejtë që në të njëjtën kohë Rusia po bën një luftë agresive, brutale në Evropë, ndërsa rusët jetojnë normalisht, udhëtojnë nëpër Evropë, luajnë turistë. Nuk është e drejtë”, tha Marin.

Kufiri finlandez-rus u hap për turistët në korrik pasi të dy vendet hoqën kufizimet e vendosura nga pandemia e koronavirusit. Marin tha se vendet e BE-së do të vendosin së bashku për këtë problem. Deri më tani, sanksionet nuk vlejnë për turizmin.

Ministria finlandeze paralajmëroi se shumë rusë, të cilët kanë viza turistike për Finlandën, e përdorin vendin vetëm si një transit për në një destinacion tjetër veror. Marin pretendon se kjo është diskutuar gjerësisht në samitin e shtetit.

Kryeministrja e Estonisë Kaja Kallas shprehu opinionin e saj për të njëjtën temë sot në Twitter.

“Ndaloni lëshimin e vizave turistike për rusët. Udhëtimi në Evropë është një privilegj, jo një e drejtë njerëzore. Kjo do të thotë se ndërsa vendet e Shengenit lëshojnë viza, fqinjët e Rusisë mbajnë barrën (Finlanda, Estonia dhe Letonia). Është koha për të ndaluar turizmin në Rusi”, ka shkruar ajo.