21:58 / E Hënë, 28 Shtator 2020

​Dy shenja të besueshme për të dalluar koronavirusin nga gripi ose ftohja

Kur pacientët me Sars-CoV-2 humbin nuhatjen e tyre, kjo ndodh papritmas dhe efekti është i fortë dhe i dukshëm. Gjithashtu, humbja e rëndë e aromës nuk shoqërohet me rrjedhje hundësh, shumica e njerëzve me koronavirus ende mund të marrin frymë lirshëm, shkruan BBC.

Humbja e aromës që mund të shoqërojë koronavirusin është unike dhe e ndryshme nga ajo që përjeton dikush me të ftohtë ose grip, përfunduan shkencëtarët pas hulumtimeve empirike.

Një tjetër gjë që i dallon ata nga ata që vuajnë nga gripi ose ftohja është humbja “e vërtetë” e shijes.

Nuk është si një humbje e lehtë e aromës e shkaktuar nga një i ftohtë, por të sëmurët me të vërtetë nuk mund të bëjnë dallimin midis hidhur dhe të ëmbël, shkruan revista Rhinology. Ekspertët dyshojnë se kjo është për shkak se virusi Sars-CoV-2 prek qelizat nervore që përfshihen drejtpërdrejt në sensin e nuhatjes dhe shijes.

Njerëzit që kanë këto simptoma kanë nevojë për vet-izolim:

temperaturë të lartë

një kollë e re, e vazhdueshme

humbje e nuhatjes ose shijes

Pse ka humbje të nuhatjes dhe shijes?

Profesori Andrew Lane është një ekspert për problemet e hundës dhe sinusit në Universitetin Johns Hopkins në SHBA dhe ekipi i tij studioi mostrat e indeve nga pjesa e prapme e hundës për të kuptuar se si koronavirusi mund të shkaktojë humbjen e aromës.

Ata identifikuan nivele jashtëzakonisht të larta të enzimave të pranishme vetëm në zonën e hundës përgjegjëse për aromën. Kjo enzimë, e quajtur ACE-2 (enzimë konvertuese e angiotenzinës II), mendohet të jetë “pika e hyrjes” që lejon koronavirusin të hyjë në qelizat e trupit dhe të shkaktojë infeksion. Hunda është një nga vendet ku Sars-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, hyn në trup.