07:18 / E Mërkurë, 28 Tetor 2020 / OSH

​Humbja e akullit rrit temperaturat globale

Humbja e miliarda tonë akull nga hapësirat e ngrira të Tokës ka të ngjarë të rrisë temperaturat globale me një shtesë prej 0.4 gradë Celsius, sipas studimit të publikuar sot nga Instituti për Kërkime mbi ndikimin e klimës në Postdam të Gjermanisë.

Nivelet e akullit të detit Arktik në verë kanë rënë me më shumë se 10 për qind çdo dekadë që nga fundi i viteve 1970 dhe akullnajat e maleve kanë shkrirë afërsisht 250 miliardë ton akull në vit gjatë shekullit të kaluar.

Humbja e akullit nga shtresat e akullit të Antarktikut Perëndimor dhe Grenlandës po përshpejtohet dhe tashmë është duke tejkaluar atë që shkencëtarët deri vonë besonin se ishin skenarët e shkrirjes në rastin më të keq.

Dekada studimesh kanë kërkuar të përcaktojnë sasinë se si akulli i shkrirjes së Tokës do të kontribuojë në ngritjen e nivelit të detit – vetëm Antarktida dhe Grenlanda përmbajnë mjaftueshëm ujë të ngrirë për të rritur lartësinë e oqeaneve me rreth 60 metra.

Shkencëtarët në Institutin e Potsdamit zbuluan se nën nivelet aktuale të CO2 atmosferik – afërsisht 400 pjesë në milion – shkrirja e akullit të detit Arktik, akullnajave malore dhe akulloreve polare do të rritë temperaturat me 0.4 Celsius.

Nxitësi kryesor i fitimit të temperaturës nga humbja e akullit do të ishte për shkak të një procesi të njohur si reagimi albedo, në të cilin akulli i ndritshëm që reflekton nxehtësinë, zëvendësohet nga uji i detit.

“Nëse masat globale të akullit zvogëlohen, kjo ndryshon se sa nga rrezet e diellit që godet sipërfaqen e Tokës reflektohet përsëri në hapësirë,” tha autori kryesor Nico Wunderling.

Duke pasur parasysh të panjohurat përreth pikave të kthimit të shtresave të akullit, Wunderling tha për AFP se me ngrohjen e vazhdueshme globale do të bëhet gjithnjë e më shumë e mundshme që të kapërcehen pikat e kthimit – jo vetëm në akull, por edhe në pjesë të tjera të sistemit klimatik.

“Nëse Marrëveshja e Parisit përmbushet, ne mund të shmangim shumë prej ndikimeve më të forta dhe potencialisht të pakthyeshme në masat e akullit të Tokës, klimën globale dhe njerëzimin,” u shpreh ai.