15:25 / E Hënë, 05 Dhjetor 2022 / LB

​Itali/ Popullsia bie nën 59 milionë

Popullsia e Italisë ka rënë nën 59 milionë dhe vendi po plaket shumë më shpejt se vendet e tjera anëtare të Bashkimit Evropian, sipas statistikave kombëtare të agjencisë Istat të publikuara sot.

Një popullsi në tkurrje dhe në plakje është një shqetësim i madh për një ekonomi të ndenjur si ajo e Italisë, pasi ajo lidhet me rënien e produktivitetit, më pak inovacion dhe shpenzime më të larta për ndihmën sociale, ndër të tjera.

“Sipas të dhënave të para paraprake nga 1 janari 2022, popullsia (rezidente) ra në 58.983 milionë,” tha presidenti i shtetit Giancarlo Blandgiardo në asamblenë në Romë.

Blandgiardo, një demograf i njohur, tha se popullsia ka qenë në rënie të vazhdueshme që nga viti 2014 dhe se humbja kumulative që atëherë është më shumë se 1.36 milionë.

Prioriteti i kryeministrit të ri italian Giorgia Meloni është të ndryshojë këtë prirje dhe të mbështesë familjet.

Në buxhetin e saj të vitit 2023, ajo propozoi një ulje të taksës së shitjeve për produktet e kujdesit për fëmijë dhe një rritje të shtesave të fëmijëve.