17:12 / E Enjte, 21 Maj 2020

​Johnson nuk do të ndiqet penalisht për aferën me biznesmenen amerikane

Kryeministri britanik Boris Johnson nuk do të ndiqet penalisht për lidhjen e tij me një biznesmene amerikane me të cilin ai mund të ketë qenë në një lidhje, njoftoi të enjten organi vëzhgues i policisë britanike.

Zyra e Pavarur e Administrimit të Policisë (IOPC) nisi një hetim në shtatorin e kaluar pasi Johnson, në kohën kur ishte kryetar i bashkisë në Londër, nuk i raportoi lidhjet e tij me Jennifer Arcuri, e cila mori mijëra funte të parave publike dhe mori pjesë në udhëtime biznesi.

Johnson hodhi poshtë pretendimet, duke vënë në dukje se gjithçka ishte bërë sipas rregullave dhe se nuk kishte asnjë konflikt interesi.

Drejtori i IOPC, Michael Lockwood tha që nuk kishte prova që Johnson ndikoi në pagesa të Arcuri ose pjesëmarrjen e saj në udhëtime biznesi.

Por Lockwood gjithashtu tha që “ka prova që sugjerojnë se zyrtarët që morën vendime në lidhje me sponsorizimin dhe pjesëmarrjen në misione besuan se Johnson dhe Arcuri kishin një marrëdhënie të ngushtë dhe se kjo ndikoi në vendimin e tyre”.

IOPC u mor me Johnson pasi si kryetar bashkie nga viti 2008 deri në 2016, ai ishte gjithashtu kreu i policisë dhe zyrës së krimit të qytetit.

Një zëdhënës i Johnson përshëndeti faktin se “ankesa e motivuar politikisht u hodh poshtë,” duke shtuar se ishte humbje kohe për policinë.

Aplikimi në IOPC ishte motivuar nga fakti se Innotech, atëherë kompania e Jennifer Arcuri, mori 11,500 funte nga agjencia e reklamave të kryetarit të bashkisë London & Partners, për dy ngjarje në 2013 dhe 2014.

Arcuri u përfshi më pas në një mision tregtar në Singapor dhe Malajzi përmes një nga kompanitë e tyre të Playbox, megjithëse kërkesa fillestare përmes Innotech u refuzua.

Pas raportimeve mediatike në intervistat televizive, Arcuri tha që ajo dhe Johnson kishin një “marrëdhënie shumë të veçantë” dhe se ata u afruan për shkak të dashurisë për letërsinë klasike, por edhe se ai kurrë nuk e favorizoi atë në biznes.

IOPC tha se “mund të ketë qenë një lidhje” midis kryeministrit aktual britanik dhe një biznesmene amerikane.

Asambleja e Londrës ka njoftuar se do të vazhdojë të hetojë çështjen.

Mos i humb