16:09 / E Mërkurë, 01 Korrik 2020 / indeksADMonline

​Merkel: BE duhet të përgatitet për një dështim të mundshëm të marrëveshjes me Britaninë

Kancelarja gjermane Angela Merkel i bëri sot thirrje Bashkimit Evropian që të përgatitet për një dështim të mundshëm për të arritur një marrëveshje në negociatat për marrëdhëniet e ardhshme tregtare me Britaninë e Madhe.

“Unë do të vazhdoj të avokoj për një zgjidhje të mirë, por ne në BE duhet dhe duhet të përgatitemi në rast se nuk arrihet një marrëveshje,” u tha Merkel ligjvënësve gjermanë në ditën e parë të Presidencës gjermane të Bashkimit Evropian.

Britania e Madhe dhe Bashkimi Evropian filluan pesë javë bisedimesh intensive për marrëdhëniet pas Brexit të hënën, me një vullnet të përbashkët për të ecur më përpara, në mënyrë që të shmangte një dështim potencialisht katastrofik për të arritur një marrëveshje në fund të vitit.

Britania e Madhe, e cila braktisi BE më 31 janar, vazhdon të zbatojë rregulloret evropiane deri më 31 dhjetor.

Nëse deri atëherë nuk arrihet ndonjë marrëveshje, vetëm rregullat e Organizatës Botërore të Tregtisë me kontrolle të larta doganore dhe doganore do të zbatohen për marrëdhëniet tregtare.

Britania e Madhe do të duhet të “mbajë pasojat” e marrëdhënieve më të dobëta ekonomike pas largimit nga BE, paralajmëroi Merkel të shtunën.

“Nëse Britania e Madhe nuk dëshiron rregullore si ato evropiane mbi normat mjedisore, të punës ose normat sociale, marrëdhëniet tona do të humbasin intensitetin,” paralajmëroi Merkel.