10:13 / E Enjte, 13 Gusht 2020

​Përmbytjet në Korenë e Veriut shkaktojnë dëme në reaktorin bërthamor?

Imazhet satelitore tregojnë se përmbytjet në Korenë e Veriut mund të kenë shkaktuar dëme në zorrët për pompimin e ujit nga reaktori më i madh bërthamor.

Kjo u njoftua nga organizata kërkimore “38 Veriu”, e cila monitoron Korenë e Veriut.

Analistët e organizatës tregojnë se imazhet satelitore nga periudha midis 6 dhe 11 gusht tregojnë se sa rezistues janë sistemet e ftohjes së reaktorit bërthamor në qendrën kërkimore “Yongbyon” ndaj kushteve të këqija të motit.

Gadishulli Korean u godit nga një nga periudhat më të gjata me shi në historinë e fundit, dhe përmbytjet dhe rrëshqitjet e tokës shkaktuan dëme dhe vdekje në Korenë e Veriut dhe Jugun.

Bima Yongbyon është e vendosur në brigjet e lumit Kurjong, rreth 100 kilometra në veri të Pyongyang. Fabrika përfshin reaktorë bërthamorë, një fabrikë për përpunimin e karburantit dhe pasurimin e uraniumit.

Raporti i grupit tregon se të gjitha indikacionet janë se reaktori 5 MW, i cili besohet se prodhon uranium të pasuruar, nuk ka funksionuar për ca kohë, dhe se “reaktori eksperimental i ujit të lehtë” nuk është funksional dhe ka shumë të ngjarë të mbyllet për shkak të përmbytjes.

“Dëmtimi i pompave dhe pompimi brenda depove përbën kërcënimin më të madh për reaktorët. Nëse reaktorët po funksionojnë, nëse nuk mund të ftohen, atëherë ato duhet të mbyllen”, thuhet në raport.

Mediat e Koresë së Veriut nuk përmendën dëmtimin e uzinës, por gjatë javës ata njoftuan se drejtuesit vizituan zonat e rrezikuara.

Ministria e Mbrojtjes e Koresë së Jugut nuk pranoi të komentojë raportin e organizatës amerikane kërkimore, por deklaroi se gjithmonë ndjek ngjarjet që lidhen me programin bërthamor dhe raketor të Koresë së Veriut, dhe se mban bashkëpunim të ngushtë me administratën amerikane.