14:17 / E Enjte, 21 Maj 2020

​Pse qentë shijojnë aromën e këpucëve njerëzore?

Mund të na duket e çuditshme, por qentë kënaqen nga aroma e fortë, gjë që shumë shpesh shqetëson një person.

Ata kanë një shqisë për aromë 10 mijë herë më të fortë se një njeri, dhe kanë nevojë të rrethohen me aroma të forta që mund të na shqetësojnë.

Merrni për shembull aromën e këmbëve të njeriut, quajeni atë që dëshironi. Qentë e adhurojnë këtë aromë, aq sa disa specie janë në gjendje të ndjekin gjurmët e ecjes njerëzore deri në 150 kilometra tre ose katër ditë pasi një person ka ecur në atë rrugë.

Për të adhuruar këtë aromë, duhet të shikoni edhe arsyen e tyre pse ata pëlqejnë të luajnë me pantofla, çorape dhe t’i këpusin kokën atleteve dhe këpucëve.

Qentë përdorin shqisën e nuhatjes jo vetëm për të shijuar, por bazuar në të ata mund të vlerësojnë situatën, të zgjidhin probleme, të njohin njerëzit, gjërat dhe objektet.

Receptorët e tyre aktivizohen me ndryshimin më të vogël, për të mbledhur me kujdes të dhënat e nevojshme.

Sidoqoftë, kafshët shtëpiake kanë një zakon të rrethojnë veten me aromat e përhapura nga pronari i tyre, prandaj tregojnë interesim për shporta me të brendshme të palara, çorape të përdorura ose këpucë të pronarit.

Ata gjithashtu tregojnë lidhjen e tyre me shefin e tyre duke parapëlqyer të bien në gjumë të rrethuar nga veshjet e nuhatjes së djersës së anëtarëve të familjes së tyre sesa në shtratin e tyre. Kjo shpjegohet me zakonin fillestar të qenit për të dashur aromën e njohur të tij, pra familjen në të cilën ai jeton si kafshë shtëpiake.

Mos i humb