23:51 / E Diele, 19 Qershor 2022 / AR

​Pse të flesh me një partner në të njëjtin shtrat s’është gjithmonë ide e mirë?

Edhe pse rehatia pranë partnerit mund të mjaftonte për të harruar të gjitha anët e këqija, ka disa arsye të justifikueshme pse ndonjëherë nuk është vendim i mençur të flini në të njëjtin shtrat me partnerin.

Ekspertët thonë se zakone të ndryshme të gjumit dhe disa çrregullime të gjumit mund të ndikojnë në mënyrën se si të dy njerëzit sillen gjatë ditës.

Hulumtimet kanë treguar se njerëzit që flinin më pak se shtatë orë dy net me radhë ishin më nervozë ndaj partnerëve të tyre sesa ata që ishin të pushuar.

Edhe pse çiftet zakonisht kanë shumë të përbashkëta, kjo nuk do të thotë se ata kanë të njëjtat zakone të gjumit.

Mund të ndodhë që, për shembull, të flini në heshtje të plotë dhe partnerit të pëlqen të dëgjojë muzikë para se të shkojë në shtrat.

Në situata të tilla, mund të jetë më mirë të flini veçmas sesa të filloni të inatosni partnerin, gjë që rrezikon gjumin tuaj, gjë që nuk është e mirë për marrëdhënien tuaj.

Sipas shumë ekspertëve të gjumit, 30 minuta më pak gjumë në një vit çon në 17 për qind më shumë obezitet dhe 39 për qind më shumë rezistencë ndaj insulinës.

Kjo do të thotë që ata që duan të humbin peshë ose të mbajnë peshën ekzistuese duhet të kenë gjumë adekuat për të arritur këtë qëllim.

Pra, nëse partneri juaj ju mban zgjuar dhe kështu ndërhyn në qëllimin tuaj të humbjes së peshës, mund të filloni ta fajësoni atë.

Për disa njerëz, koha e gjumit është koha e vetme që mund të jenë vetëm. Për ta, ndarja e një shtrati me partnerin mund të shkaktojë edhe një ndjenjë klaustrofobie në marrëdhënie, e cila mund të çojë në rritje të stresit.

Dhe nëse ndjenja të tilla vazhdojnë të zhvillohen, marrëdhënia mund të mos zgjasë, tha eksperti.

Gërhitja mund të na mbajë zgjuar gjithë natën, gjë që sigurisht nuk është aspak e mirë dhe ndikon negativisht në marrëdhënie.