19:42 / E Enjte, 26 Maj 2022 / MSH

​ShBA, prodhimi i brendshëm bruto bie 1.5 për qind në tremujorin e fundit

Të dhënat e rishikuara nga Departamenti Amerikan i Tregtisë treguan se prodhimi i brendshëm bruto real (PBB) i ShBA-së shënoi rënie me 1.5 për qind në tremujorin e parë krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Një vlerësim i mëparshëm tregoi një rënie prej 1.4 për qind dhe analistët prisnin një rënie të rishikuar prej 1.3 për qind.

Një rënie pak më e madhe se sa pritej erdhi pasi PBB-ja u hodh ndjeshëm me 6.9 për qind në tremujorin e fundit të 2021.

Në një raport të veçantë, Departamenti Amerikan i Punës, pasi raportoi numrin më të madh të kërkesave të reja për përfitimet e papunësisë në ShBA në gati katër muaj javën e kaluar, tha sot se kërkesat për përfitime në javën deri më 21 maj ranë më shumë se sa pritej.

Numri i përfitimeve të reja ra në 210.000, duke rënë 8.000 nga niveli i pa audituar prej 218.000 javën e kaluar. Ekonomistët prisnin një ulje më modeste të kërkesave të reja të papunësisë në 215.000.

Ndërkohë, Ministria e Punës njoftoi se mesatarja katër javore e përfitimeve të reja u rrit në 206.750 ose 7.250 më shumë nga mesatarja e javës së kaluar e pa audituar prej 199.500 kërkesash.