16:38 / E Diele, 18 Shtator 2022 / AR

​Si ndikon ndotja e ajrit në zhvillimin e foshnjës

Ekspozimi ndaj ajrit të ndotur mund të rrisë rrezikun e alergjive, obezitetit dhe diabetit, por edhe të ndikojë në zhvillimin e trurit të të porsalindurve, tregon një studim.

Studiuesit në Universitetin Boulder të Kolorados pohojnë se ekziston një lidhje midis ndotësve të thithur, siç janë ato të shkaktuara nga trafiku, zjarret në pyje dhe industria, dhe ndryshimet në shëndetin mikrobiologjik të foshnjave gjatë gjashtë muajve të parë të jetës.

“Studimi ynë i shtohet literaturës në rritje që tregon se ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit, edhe në këtë moshë, mund të ndryshojë mikrobiomën e zorrëve, me implikime të rëndësishme për rritjen dhe zhvillimin,” tha autorja e studimit, profesoresha Tanja Alderete.

Rezultatet e studimit, të kryera në mostrat e jashtëqitjes nga 103 foshnja të shëndetshme, kryesisht të ushqyera me gji, u botuan në revistën “Gut Microbes”, dhe ato thonë se foshnjat mbajnë baktere të vogla rezidente në lindje.

Gjatë dy deri në tri vjetët e parë të jetës, ekspozimi ndaj ushqimit të nënës, ushqimeve të ngurta, antibiotikëve dhe ndikimeve të tjera mjedisore formojnë mikroorganizmat që do të vazhdojnë.

Këto mikrobe dhe nënproduktet e tyre krijohen kur shpërbëjnë ushqimin ose kimikatet në zorrë dhe ndikojnë në një sërë sistemesh të trupit që formojnë oreksin, ndjeshmërinë ndaj insulinës, imunitetin, disponimin dhe funksionin e trurit.

Edhe pse shumë prej tyre janë të dobishme, disa përbërje të mikrobiomeve lidhen me sëmundjen e Crohn-it, astmën, diabetin e tipit 2 dhe sëmundje të tjera kronike.

“Në përgjithësi, ne pamë se ekspozimi ndaj ndotjes lidhet me një profil inflamator të mikrobeve të zorrëve, të cilat mund të kontribuojnë në një sërë rezultatesh të pafavorshme shëndetësore në të ardhmen,” përfundoi Alderete.