14:21 / E Hënë, 23 Prill 2018 / indeksADMonline

1 650 persona ende tA� zhdukur

Edhe pas 19 viteve tA� pA�rfundimit tA� luftA�s nA� KosovA�, familje tA� shumta vazhdojnA� tA� jenA� nA� pritje pA�r mA� tA� dashurit e tyre.

Aktualisht janA� edhe 1650 persona tA� zhdukur, fati i tA� cilA�ve nuk dihet ende.

NA� njA� prononcim pA�r Indeksonline, kryetari i Komisionit Qeveritar pA�r Personat e Pagjetur, Prenk Gjetaj thotA� se Qeveria pA�rmes mekanizmave kompetent A�shtA� dukeA� vazhduar me angazhimin dhe pA�rpjekjen qA� familjet tA� mA�sojnA� sa mA� parA� pA�r fatin e tA� dashurve tA� tyre.

a�?Aktualisht janA� edhe 1650 persona tA� zhdukur. Qeveria e RepublikA�s sA� KosovA�s , pA�rmes mekanizmave kompetent A�shtA� duke vazhduar me angazhimin dhe pA�rpjekjen qA� familjet tA� mA�sojnA� sa mA� parA� pA�r fatin e me tA� dashurve tA� tyrea�?, ka thA�nA� Gjetaj.

MA� tej, ka shtuar se ata presin qA� shumA� shpejt tA� fillojnA� edhe gA�rmimet nA� Serbi, me pA�rkrahjen e BashkA�sisA� NdA�rkombA�tare.

a�?Tani kemi filluar me punimet nA� lokacione tA� ndryshme nA� KosovA�, presim qA� me pA�rkrahjen e BashkA�sisA� NdA�rkombA�tare tA� fillojnA� gA�rmimet nA� lokacione edhe nA� Serbi. ShumA� shpejt do tA� fillojmA� edhe me plotA�simet e Ligjita�?, ka shtuar ai.

NA� anA�n tjetA�r, kryeministri i KosovA�s, Ramush Haradinaj A�shtA� zotuar se Qeveria e KosovA�s nuk do tA� ndalet se kA�rkuari trupat e personave tA� pagjetur gjatA� luftA�s 1998-99 dhe qA� shteti serb, siA� ka thA�nA� ai, duhet tA� pA�rgjigjet dhe tA� japA� llogari pA�r kA�tA�.

Haradinaj, nA�n patronatin e tA� cilit A�shtA� organizuar a�?Java e tA� Pagjeturvea�?, ka thA�nA� se plagA�t e luftA�s sA� fundit nuk mund tA� mbyllen dhe nuk mund tA� ketA� paqe tA� qA�ndrueshme pa ndriA�imin e plotA� tA� vA�rtetA�s sA� luftA�s nA� KosovA�.

a�?Java e tA� Pagjeturve na rA�ndon dhe na sjellA� vuajtje dhe dhimbje pA�r mijA�ra qytetarA�t, fati i tA� cilA�ve ende nuk A�shtA� zbardhur nA�ntA�mbA�dhjetA� vjet pas lufte. Ju uroj tA� keni forcA�n, kurajon dhe tA� shohin pA�rpara. TA� jemi bashkA� dhe ta��i dalim pA�rballA� kA�saj teme qA� A�shtA� mA� e dhimbshme qA� ka Kosova, plaga e luftA�sa�?, ka thA�nA� Haradinaj.

NdA�rsa, pA�rfaqA�sues tA� institucioneve tA� KosovA�s dhe familjarA� tA� personave qA� mungojnA�, kanA� kA�rkuar nga autoritetet vendore dhe ato ndA�rkombA�tare qA� ta��i bA�jnA� presion SerbisA� pA�r zgjidhjen e kA�tij problemi.

Bajram Qerkini, kryetar i KA�shillit Koordinues tA� Asociacioneve tA� FamiljarA�ve tA� Personave tA� Pagjetur, ka thA�nA� se Serbia e di se ku gjenden trupat e personave tA� pagjetur./Indeksonline/