15:08 / E Martë, 13 Gusht 2019

Daimler rrezikon 1 miliard euro gjobë

Daimler raportohet se do të goditet me një gjobë të madhe, e cila pritet të shkojë deri në 1 miliard euro (1.12 miliardë dollarë), nga autoritetet gjermane për shkeljet që lidhen me emetimet.

Revista gjermane Der Spiegel pretendon se Autoriteti Gjerman i Transportit Motor (KBA) ka zbuluar një program mashtrimi në modelet Mercedes C-Class dhe E-class me naftë, duke urdhëruar prodhuesin e makinave të tërheqë 280,000 automjete.

Sipas të njëjtit raport, prokurori i Shtutgartit po konsideron gjobë deri në 5,000 euro për makinë, transmeton IndeksOnline.

Një zëdhënës i prokurorit tha se procesi po vazhdon dhe nuk do të përfundojë përpara fundit të vitit. Daimler nuk pranoi të komentojë para se të përfundojë hetimi.

Prokurori po heton gjithashtu punonjësit e Daimler për mashtrim të dyshuar, me raportin që sugjeron që një njoftim zyrtar duhet të vinte në shtator ose tetor.

Kthehu në maj të vitit 2017, autoritetet gjermane sulmuan zyrat e Daimler si pjesë e një hetimi tjetër në lidhje me manipulimin e emisioneve, dhe më konkretisht manipulimin e mundshëm të sistemit të gazit të shkarkuar që gjendet në automjetet me naftë.

Daimler gjithashtu është shqyrtuar nga autoritetet amerikane, me EPA që i kërkoi Mercedes-it sqarime përsëri në vitin 2016, në lidhje me nivelet e emetimeve në disa prej tij modele me naftë.

Majin e kaluar, prokurorët gjermanë në Stuttgart gjobitën Porsche 535 milion euro (600 milion dollarë) dhe furnizuesin Bosch 90 milion euro (100 milion dollarë). Në mënyrë të ngjashme, Vë u gjobit me 1 miliard euro (1.12 miliardë dollarë) ndërsa Audi mori një gjobë prej 800 milion euro (896 milion dollarë). /IndeksOnline/