10:12 / E Shtunë, 14 Prill 2018

7 gjA�ra qA� dA�mtojnA� trurin, ndA�r to ajri i ndotur

ShA�ndeti mendor pa dyshim qA� ka rA�ndA�si jetike nA� mirA�qenien e njeriut.

PA�r atA�, ju ftojmA� tA� lexoni disa situataA�me tA� cilat mund tA� dA�mtoni trurin tuaj, e qA� disa prej tyre nA� pamje tA� parA� nuk duken edhe aq me peshA�.

Mungesa e mA�ngjesit:A�njerA�zit tA� cilA�t nuk hanA� mA�ngjes, si pasojA� do tA� kenA� sasi tA� vogA�l tA� sheqerit nA� gjak

Sjelljet e tepruara:A�shkaktojnA� forcim tA� arterieve tA� trurit, gjA� qA� A�on nA� uljen e fuqisA� mendore.

Thithja e ajrit tA� ndotur:A�zvogA�lon furnizimin me oksigjen nA� tru, duke A�uar nA� zvogA�limin e efiA�encA�s sA� trurit.

Mungesa e gjumit: gjumi i jep mundA�si trurit tA� pushojA�. Koha e gjatA� pa gjumA�, do tA� pA�rshpejtonte vdekjen e qelizave tA� trurit.

Duhani:A�shkakton tkurrje tA� shumA�fishta tA� trurit dhe mund tA� A�ojA� drejt sA�mundjes Alzheimer

TA� vA�sh nA� punA� trurin gjatA� sA�mundjes: tA� punuarit shumA�, ose studimi kur je sA�murA�, mund tA� A�ojA� nA� rA�nie tA� efiA�encA�s sA� trurit.

TA� folurit rrallA�:A�bisedat intelektuale do tA� rrisin efiA�encA�n e trurit.

Temat: