15:03 / E Mërkurë, 22 Nëntor 2017 / indeksADMonline

7 mënyra efektive për t’u përgatitur për provime

Shumë studentë i frikësohen provimeve, madje edhe atyre që janë përgatitur në mënyrë adekuate. Stresi që u shkakton frika shpeshherë mund të ndikojë negativisht nëperformancën e tyre gjatë provimeve. Kështu është e rëndësishme që  të i praktikoni këto këshilla para se tëi ‘u nënshtroheni provimeve.

Pini shumë ujë dhe hani fruta

Ndërsa tensionet rriten për shkak të provimeve, shumë njerëz kanë tendencë të investojnë në pije energjie për t’i mbajtur ata të aktivizuar. Ju nuk keni nevojë  për të shpenzuar paratë tuaja për të mbajtur funksionin e lartë njohës dhe energjinë. Pirja e një sasi të madhe uji do t’ju mbajë të hidruatuar dhe  tëpërqendruar.
Kurse ushqimi me fruta jo vetëm që do të zvogëlojë nivelin e toksinës në qarkullimin tuaj të gjakut, por gjithashtu do të ndihmojë në mbajtjen e kujtesës.

Përtypni çamçakëz

Disa personave  nuk u pëlqen çamçakëzi, sidomos kur nuk planifikon të ketë ndonjë vakt së shpejti. Sidoqoftë, duke ngrënë çamçakëz kur studioni, pastaj duke përtypur të njëjtën shije në ditën e provimit, do të ndihmoni të mbani mend kujtesën tuaj.

Duke pasur diçka për të mbajtur barkun tuaj gjithashtu do të ju mbajë të përqendruar në letër.

Shpërbleni veten  kur studioni

Projektimi i redaktimit, ashtu siç rishikoni, mund të jetë shumë sfidues për shumë njerëz. Për t’ju mbajtur të motivuar për të vazhduar mësimin në orarin e ardhshëm, mund të provoni të shpërbleheni me një trajtim. Shpërblimi mund të marrë një shëtitje të shkurtër ose të hahet ushqimi i juaj i preferuar.

Çfarëdo qoftë ajo, ju do të ndiheni më të motivuar për të i vazhduar mësimet.
Merr pushime gjatë leximit

Për mendjen që të mbajë sa më shumë informacion që është e mundur, do të u duhet kohë që të i përpunojë të gjitha informacionet. Mund të duket e rrezikshme sidomos nëse leximi do të vazhdojë për disa orë. Marrja e pushimeve kur vëmendja juaj është duke u ulur është thelbësore për të rritur performancën tuaj.
Ju mund të provoni leximin në intervale 25-minutëshe. Në fund të çdo periudhe, merrni pushime të shkurtra prej 3 deri në 4 minuta për të bërë atë që dëshironi, pastaj të ktheheni në leximin. Ju do të keni nevojë për një kohë matës  për këtë. Ju mund të merrni një pushim më të zgjatur, pas katër intervaleve prej  25 minuta lexim.

Bëni një histori

Ne si qenie njerëzore jemi të nxitur nga tregimet, në atë që sjell koncepte në jetë dhe i bën ato të ndërlidhura. Ndërsa studioni, ju mund t’i ktheni idetë dhe konceptet në pjesë të vogla të informacionit, por në një format të tregimit. Kthejeni atë në një histori apo edhe një këngë.
Historia juaj duhet të ketë një lidhje midis pjesëve të vogla të informacionit që po merrni.

Kuptoni mos mbani në mend

Mësimi përmendsh është diçka që  të qëndron në mëndje për një kohë të shkurtër pastaj harrohet. Përqendrohuni që të i mësoni pikat kryesore të informacionit dhe të i ndërlidhni ato në mënyrë logjike së bashku. Kësisoj mësimet do të i mbani në mend për një kohë të gjatë.
Merrni gjumë të mjaftueshëm

Një natë para provimit aktual nuk është koha për të qëndruar gjatë tërë natës. Ju duhet të pushoni për të shmangur stresin dhe për të ruajtur gatishmërinë mendore. Kur fle, truri i kthen faktet që i kanë grumbulluar nga kujtesa afatshkurtra dhe afatgjata.

Me gjumë të mjaftueshëm, do të jeni në gjendje të bëni dhe të mbani mend atë që është në kujtesën tuaj, më mirë.