09:01 / E Premte, 18 Tetor 2019

95% e ushqimeve të testuara për fëmijë – me metale toksike

Studimi shkencor thotë se metalet e rënda toksike që dëmtojnë zhvillimin e trurit të foshnjës suaj, ka gjasa që gjenden në ushqimin që ia jepni për të ngrënë foshnjës tuaj.

Në testet e 168 ushqimeve për fëmijë nga prodhuesit kryesorë në SHBA u gjet që 95% përmbajnë plumb, 73% përmbajnë arsen, 75% përmbajnë kadmium dhe 32% përmbajnë merkur, pra një e katërta e ushqimeve përmban të katër metalet e rënda.

Një në pesë ushqime për fëmijë të testuar kishte mbi 10 herë kufirin prej 1 ppb të plumbit të miratuar nga avokatët e shëndetit publik, megjithëse ekspertët pajtohen se asnjë nivel i plumbit nuk është i sigurt.

Rezultatet imituan një studim të mëparshëm nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave që gjetën një ose më shumë të njëjtat metale, në 33 nga 39 llojet e ushqimit për fëmijë të testuar.

Ushqimet me rrezikun më të lartë për dëmtimin neurotoksik ishin produktet me bazë orizin, patatet e ëmbla dhe lëngjet e frutave, u gjet në analizën e gjetur.

“Edhe në sasitë gjurmë të gjetura në ushqim, këto ndotës mund të ndryshojnë trurin në zhvillim dhe gërryer IQ të një fëmije. Ndikimet shtohen me çdo vakt ose meze të lehtë që një fëmijë ha”, thuhet në raport.

Testet u porositën nga Healthy Babies Bright Futures, e cila e quan veten një aleancë të shkencëtarëve, organizatave jofitimprurëse dhe donatorëve që përpiqen të zvogëlojnë ekspozimin ndaj kimikateve neurotoksikë gjatë muajve të parë të jetës.