12:23 / E Enjte, 12 Shtator 2019

A mund të ndikojë marrja e ilaçeve kundër depresionit në fertilitetin tuaj

Sipas hulumtimit, ekziston një lidhje midis përdorimit të antidepresantëve dhe infertilitetit. Disa studime sugjerojnë që nuk ka prova përfundimtare se pjelloria e femrës ndikohet nga përdorimi i antidepresantëve, ndërsa shumica e të tjerëve tregojnë prova të forta se pjelloria e mashkullit ndikohet nga antidepresivët.

Ekziston edhe çështja aleate e shtatzënisë dhe anti-depresionit, pasi të keni konceptuar tashmë. Një teori sugjeron që ndalimi i depresioneve mund të shkaktojë një shtatëzani depresionuese që mund të ndikojë në shëndetin e fetusit dhe të rezultojë në punë të parakohshme, aborte etj.

A shkaktojnë antidepresantët infertilitet?

Anti-depresivët mund të shkaktojnë infertilitet tek burrat dhe jo aq shumë tek gratë. Sidoqoftë, duhet të tregohet i kujdesshëm në përfundimin se anti-depresivët janë shkaku i vërtetë i infertilitetit.

Depresioni në vetvete prek seksin dhe pjellorinë. Për më tepër, njerëzit në depresion shpesh ndajnë abuzimin me substancat, ushqimin e tepërt, dietën e dobët dhe mungesën e ushtrimeve që çojnë në çështje të përgjithshme shëndetësore që ndikojnë në pjellorinë. Nivele më të larta të kortizolit, hormoni i stresit, gjithashtu mund të ndikojnë në pjellorinë.

Ju lutemi këshillohuni me mjekun tuaj për shkakun e saktë të infertilitetit tuaj, sepse mund të jetë për shkak të faktorëve të shumtë dhe jo thjesht për shkak të anti-depresionit.

-Efektet e ilaqeve kundër depresionit në pjellorinë mashkullore

Anti-depresivët shkaktojnë fragmentim më të lartë të ADN-së në spermatozoidë. Ky copëzim mund të ndikojë negativisht në aftësinë e spermave për të fekonduar vezët. Kjo nuk ndodh në spermatozoidet e burrave që nuk kanë marrë kurrë depresionues. Pra, anti-depresivët mund të shkaktojnë infertilitet tek burrat. Një nga anti-depresivët më të zakonshëm është frenuesit selektiv të serotoninës ribotues (SSRI). Këto gjithashtu kanë qenë të shoqëruara me mosfunksionim ngrerë dhe probleme të derdhjes, sepse ato ndikojnë në hormonet në trup. Këto janë probleme të përkohshme dhe jo të përhershme, sepse ato ikin menjëherë pasi të ndërpresin mjekimin. Sidoqoftë, SSRI-të kanë një ndikim minimal në pjellorinë e femrës.

– Efektet e ilaqeve kundër depresionit në pjellorinë e femrës

Nuk ka shumë të dhëna në dispozicion se si anti-depresivët ndikojnë në pjellorinë e grave. Duhet të bëhen shumë më tepër hulumtime nëse është depresioni apo anti-depresivët që ndikojnë në pjellorinë e femrës.

Studimet kanë sugjeruar që në rastin më të mirë mund të ndikojë në epshin femëror me një ndikim indirekt në pjellorinë. Disa studime përfunduan se SSRIs janë relativisht më të sigurta për përdorimin e grave gjatë konceptimit dhe gjatë shtatëzanisë. Sipas një studimi tjetër, gratë tek ilaqet kundër depresionit e kanë të vështirë të ngjizen natyrshëm.

Nëse jeni në antidepresantë dhe po përpiqeni të konceptoheni, jini të vetëdijshëm që studiuesit kanë arritur në përfundimin se të qenit me ilaçe antidepresive padyshim ulur shanset që një grua të mbetet shtatzënë atë muaj.

Nëse po planifikoni të mbeteni shtatzënë ndërsa jeni në antidepresantë, këshillohuni me mjekun tuaj për të ditur se si ndikon kjo tek ju./