10:23 / E Hënë, 04 Dhjetor 2023 / L K

Ari shënon nivelin më të lartë që prej pandemisë

Çmimi i arit theu nivelin më të lartë të të gjitha kohërave të hënën në më shumë se 2,100 dollarë për ons, ndërsa agjentët e aksioneve bastuan për një ulje të normës së interesit të Fed në vitin e ri. Metali i çmuar arriti në 2,135.39 dollarë në tregtimin e hershëm aziatik.

Ari tejkaloi nivelin e tij të mëparshëm të të gjitha kohërave në vitin 2020 gjatë pandemisë Covid-19.

Në javët e fundit, investitorët janë grumbulluar drejt arit për të blerë aksione të sigurta që nga shpërthimi i luftës midis Izraelit dhe Hamasit.

Kjo prirje u përforcua nga një sërë të dhënash që tregojnë një ngadalësim të inflacionit për muajin tetor në Shtetet e Bashkuara, gjë që çoi në spekulime për një ulje të normave të interesit nga banka qendrore amerikane, Rezerva Federale (Fed). .

Bastet për një ulje të normës rënduan më tej mbi dollarin, duke e bërë arin më të lirë për blerësit ndërkombëtarë.

Tregtarët e këmbimit valutor filluan ta kthenin vëmendjen te metali i verdhë pasi shefi i Fed-it, Jerome Poëell tha të premten se normat kishin “arritur një nivel mjaftueshëm kufizues”, duke ushqyer shpresat se banka qendrore do të fillonte së shpejti të ulë normat e saj.

Një kilogram ar tani kushton gati 60,000 franga zvicerane, krahasuar me pak më shumë se 15,000 franga në 2004.