16:15 / E Martë, 21 Shtator 2021 / AD

Arsyeja pse nuk duhet të flini me celularin pranë shtratit

Shumica prej nesh e dimë se nuk duhet të kemi pajisje elektrike në dhomën e gjumit, gjatë natës.

Hulumtimet e vazhdueshme e konfirmojnë këtë, ndërsa një studim që u përqëndrua në lidhjen midis përdorimit të gjumit celular dhe natës, gjeti mënyrën se si e ndryshon atë duke penguar personin të pushojë.

Më konkretisht, një grup njerëzish u ekspozuan ndaj rrezatimit të barabartë që marrim kur përdorim celularin, ndërsa një grup tjetër u vendos në kushte të ngjashme, por me ekspozim të rremë.

Rezultatet e studimit treguan se ata që ishin të ekspozuar ndaj rrezatimit të vërtetë, i duhej më shumë kohë për të hyrë në fazën e parë të thellë të gjumit.

Përveç kësaj, rrezatimi prish prodhimin e melatoninës, një hormon që kontrollon ritmet e brendshme të trupit.

Një përfundim tjetër që studiuesit arritën është se rrezatimi nga pajisja celulare fajësohet për pagjumësi, dhimbje koke dhe konfuzion dhe parandalon trupin nga vetë-rinovimi.