12:26 / E Hënë, 16 Prill 2018

BE paralajmA�ron masa pA�r rritjen e sigurisA� kibernetike

Bashkimi Evropian (BE) bA�ri tA� ditur se do tA� ndA�rmarrA� masa pA�r rritjen e sigurisA� kibernetike, duke tA�rhequr vA�mendjen nA� zmadhimin e vazhdueshA�m tA� kA�rcA�nimeve nA� kA�tA� fushA�.

NA� mbledhjen e KA�shillit tA� JashtA�m tA� BE-sA� qA� filloi nA� Luksemburg u vendos tA� ndA�rmerren hapa mA� tA� mA�dha kundA�r kA�rcA�nimeve kibernetike.

NA� njA� deklaratA� me shkrim, KA�shilli Evropian ka shprehur shqetA�sime duke thA�nA� se shtete tA� treta dhe aktorA� joshtetA�rorA� kanA� filluar tA� ushtrojnA� mA� shumA� aktivtete kibernetike pA�r tA� arritur qA�llimet e tyre.

BE ka marrA� vendim pA�r zgjerimin e aftA�sive kundA�r kA�rcA�nimeve kibernetike, ndA�rsa A�shtA� e gatshme tA� kontribuojA� nA� punimet pA�r ndA�rtimin e ligjit dhe rregullave ndA�rkombA�tare nA� kA�tA� fushA�, thuhet nA� deklaratA�.

Sipas deklaratA�s, A�shtA� e nevojshme qA� tA� gjitha aktivitetet kibernetike tA� realizohen nA� pA�rputhje me rregullat ligjore.

NA� deklaratA�, BE dA�non fuqimisht keqpA�rdorimin e teknologjisA� sA� komunikimit dhe informatikA�s, duke shtuar se sulmet kibernetike si Wannacry dhe NotPetya kanA� shkaktuar dA�m tA� konsiderueshA�m nA� BE dhe humbje ekonomike.