11:22 / E Martë, 19 Maj 2020

Bien “me të madhe” shitjet e veturave në Zvicër

Industria zvicerane e makinave është goditur nga pandemia, duke pasur parasysh që pranvera është tradicionalisht sezoni më i mirë në shitjet e makinave.

Deri më 11 maj, sallat e shitjeve ishin mbyllur dhe e vetmja punë që garazhet mund të kryenin ishte riparimet dhe serviset.

Rezultati i kësaj, sipas shoqatës së importit Auto-Schweiz, është se në prill numri i makinave të reja të regjistruara në rrugë ishte duke rënë dy të tretat se në prillin e kaluar dhe ishte më i ulët se në çdo kohë që nga kriza e naftës e viteve 1970.

Auto-Schweiz, duke përmendur rezultatet e një studimi, pret që shitjet e makinave të reja të bien me rreth 23% në vitin 2020. Shoqata Zvicerane e Tregtarëve të Pavarur të Automjeteve parashikon një situatë të ngjashme dhe llogarit deri në 25% më pak makina të reja do të shiten për vitin në tërësi.

“Por kjo shifër supozon se biznesi do të rritet përsëri në gjysmën e dytë të vitit,” tha zëdhënësi i Auto-Schweiz, Christoph Wolnik. “Nëse do të kishte një valë tjetër të pandemisë, shifrat do të duhet të rishikohen edhe më tej.”

Një rënie e tillë e madhe në shitje ka të ngjarë të paraqesë probleme ekzistenciale për disa pronarë të garazheve. Wolnik thotë se mundësia e një “vdekjeje në garazh” nuk mund të përjashtohet. Sidoqoftë, kjo do të bëhet e dukshme vetëm në javët, muajt ose mbase edhe gjatë vitit të ardhshëm, përcjell tutje albinfo.ch.

Ai thotë se mund të duhen dhjetë vjet që industria evropiane e makinave të rimëkëmbet. Që kjo të ndodhë, ai thotë se duhet të ketë mbi të gjitha një rimëkëmbje të përgjithshme ekonomike dhe një zhvillim pozitiv në tregun e punës.

“Nëse njerëzit kanë ndjenjën se do të humbasin punën e tyre, ata nuk do të blejnë një makinë të re,” tha ai.

Mos i humb